Svetska premijera filma „Troje” na 51. FEST-u

Na 51. FEST-u će 1. marta 2023. godine biti upriličena svetska premijera filma „Troje“ u režiji Petra Pašića. Ova erotska drama će biti premijerno prikazana sedmoj sali bioskopa Cineplexx Galerija Belgrade, s početkom u 19 časova. Reprize su 2. marta (Cineplexx UŠĆE Shopping Center, sala 2; početak u 20 časova) i 3. marta (Cineplexx Galerija Belgrade, sala 5; početak u 22 časa). Film se prikazuje u okviru programa “FEST 51” i traje  97 minuta.

Sinopsis: Ivan i Vera su mladi bračni par. Oboje uspešni u svom poslu, žive u luksuznoj vili, sa svojim ćerkama, Petrom i Vanjom. Aleksandar je njihov najbolji prijatelj, arhitekta, kao i Verin kolega sa posla, koji redovno provodi vreme sa Ivanom i Verom. Aleksanadar i Ivan su prijatelji iz detinstva, često izlaze po noćnim klubovima gde Ivan vodi dvostruki život. Sve će se promeniti jednog dana kada iznenađujući predlog koji Aleksandar iznese Ivanu ne napravi haos u njihovim životima.

Film je režirao Petar Pašić, po scenariju koji je napisao zajedno sa Katarinom Nikolić. Ekipu čine: direktor fotografije Vladan Janković, montažer Stevan Matić, kompozitor Nemanja Mihajlović… U filmu glume Igor Đorđević, Marina Ćosić, Damjan Kecojević, Ana Radanović, Natalija Radanović, Danica Radulović, Dejan Tončić, Milica Vrzić, Mladen Lero, Jovana Mladenović… Producenti su Željko Mitrović i Igor Turčinović, a za nastanak filma su zaslužne kuće PFI Studios i Apollon. Distributer filma je Taramount film.

Petar Pašić je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i član je Udruženja filmskih umetnika Srbije. „Soliter“ (2000), video-film koji je režirao, doneo mu je nagradu za najbolji rediteljski debi na New York International Independent Film & Video Festivalu. Njegov prvi bioskopski film „A3 – Rock’n’Roll uzvraca udarac“ (2006) imao je najveći broj gledalaca u Srbiji 2006. godine. Njegovi kratki filmovi „Zadnja želja“, „Svadba“ i „E-pigs“ prikazani su i nagrađivani u zvaničnim programima brojnih filmskih festivala. Pašić takođe režira reklame i muzičke spotove. Film „O bubicama i herojima“ (2018) prikazan je na 46. FEST-u u Beogradu 2018. godine.

Đ. B.