Tri domaće premijere drugog dana 17. Beldoksa

Tokom druge festivalske večeri tri domaća filma imala su svoje premijere: u Kinoteci u Kosovskoj prikazan je film „Kombi-Nacija“ Jugoslava Nikolića, čiji je glavni protagonista Zastavin kombi star 40 godina, a autori su njim obišli čitavu bivšu Jugoslaviju, i tom prilikom su se susreli sa nekadašnjim radnicima iz fabrika koje su pravile delove za taj model.

U Domu omladine Beograda prikazana su dva filma iz Srpskog takmičarskog programa, mladih autorki – „Minel“ Tare Gajović i „Neptunova nevera“, Katarine Stanković.

„Minel“ je kratkometražni film čija radnja se odvija u fabrici električnih transformatora, koja je podignuta u Ripnju 1953. godine. Autorka je posebno vezana za ovu fabriku jer je deo njene porodice radio tamo, a u filmu šeta sa svojim dedom kroz prostorije u kojima je on nekada radio.

„Neptunova Nevera“ se odigrava na hrvatskom ostrvu Vis, gde raznolika grupa ljudi diskutuje o svojoj budućnosti, osvrćući se na gubitak kulture pripovedanja i slušanja. Ribari, deca, omladina, intelektualci, gradonačelnici i bogati strani vlasnik propadajuće fabrike konzervi „Neptun” okupljaju se u filmski dijalog, oblikujući kolektivnog protagonistu. Njihova vizija o zaštite životne sredine raste i premošćuje jaz između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, između lokalnog i globalnog, između unutrašnje i spoljašnje realnosti. Ostrvo je svet, a ovo ostrvo angažuje svet.

Trećeg dana festivala očekuje nas zanimljiv program za mlade u okviru Teen selekcije: „Večni ti“, „Jedva da radim“ i „Copa 71“ kao i premijera domaćeg dokumetnarca „Izbor za mis zatvora“, Srđana Šarenca. Premijera filma o talibanima, „Holivudgejt“ egipatskog reditelja Ibrahima Našata, zakazana je za 20 časova u bioskopu Ušće Cineplexx.

Foto: Kristina Tomić