U bioskopima od 11. aprila 2024. godine

Četvrtak pred nama, 11. april ove godine doneće nove izazove za filmofile i druge posetioce bioskopa, jer će tog dana na ovdašnje kino-repertoare stići ponovo impresivna cifra od čak sedam novih filmova, a iscrpnije o svakom od njih u zbirnoj najavi pred vama.

Isterivači duhova: Ledena pretnja (SAD, 2023)

Izvorni naslov: Ghostbusters: Frozen Empire

Reditelj: Gil Kenan

Scenario: Gil Kenan, Džejson Rajtmen

Direktor fotografije: Erik Stilberg

Uloge: Pol Rad, Keri Kun, Fin Vulfhard, Mekena Grejs, Kumail Nanžijani, Paton Osvalt

Žanr: avantura / komedija / fantazija

Trajanje: 115 minuta

Distributer: CON Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 11. april 2024. godine

Sinopsis: U filmu Isterivači duhova: Ledena pretnja, porodica Spengler se vraća na mesto gde je sve počelo – kultni vatrogasni dom u Nju Jorku – da bi se udružila sa izvornim Isterivačima duhova, koji su razvili tajnu istraživačku laboratoriju kako bi hvatanje duhova postavili na viši stepen. Ali prilikom otkrića drevnog artefakta oslobodi se zla sila, I novi i stari Isterivači duhova moraju udružiti snage kako bi zaštitili svoj dom i spasili svet od drugog ledenog doba.

Radnja se u ovboj, najnovijoj filmskoj epizodi unutar ove obnovljene franšize vraća u Njujork, a u kraćim pojavljivanjima ćemo ponovo videtii neka draga i poznata glumačka lica iz inicijalnog filma u serijalu – Dena Ekrojda, Ernija Hadsona, Bila Marija. Ovaj deo je režirao Gil Kenon, koga ljubitelji pametnijeg komercijalnog filma prepoznaju po izvrsnom animiranom ostvarenju Čudovišna kuća potom i po Gradu Ember i striming-hitu Dečak zvani Božić od pre dve godine. Uz to, Kenan je bio jedan od scenarista prethodnog filma iz ovog serijala.

Lupin III: Zamak Kaljostro (Japan, 1979)

Izvorni naslov: Lupin III: The Castle of Cagliostro

Reditelj: Hajao Mijazaki

Scenario: Hajao Mijazaki, Haruja Majazaki (po grafičkim novelama Manki Panča)

Direktor fotografije: Hirokata Takahaši

Žanr: animirani /

Trajanje: 100 minuta

Distributer:

Početak bioskopskog prikazivanja: 11. april 2024. godine

Sinopsis: U sutonu svoje karijere vođa lopova, Lupin Treći – poslednji veliki majstor ludorija, naleteo je na prepreku. Ispostavilo se da je novac iz vreća nacionalnog kazina zapravo falisifikovan! Zajedno sa svojim partnerom u zločinu, Džigenom, Lupin će se zaputiti ka udaljenoj evropskoj zemlji Kaljostro, tražeći osvetu. Ali ne ide sve po planu. Njih dvojica će naleteti na damu u nevolji, princezu Klarisu, koja je prisiljena da se uda za zlog grofa Kaljostra. Njeno spasavanje neće biti lako pošto se Lupin i Džigen, zajedno sa Lupinovom nepredvidivom bivšom devojkom Fudžiko i mačevaocem Goemonom, moraju probiti kroz zamak prepun zamki, smrtonosnu tamnicu i armiju profesionalnih ubica! Može li Lupin spasti devojku, izbeći lisice svog dugogodišnjeg neprijatelja Inspektora Zenigata, i otkriti skrivena blaga Zamka Kaljostro?

Ovo je prilika za novi susret sa debitantskim celovečernjim radom Mijazakija, višestruko potvrđenog, a svakako i voljenog i cenjenog majstora zahtevne animacije na filmu. Film se ovog puta prikazuje u remasterizovanoj verziji 4K tipa, sa engleskim titlovima i izvornim japanskim audio-zapisom.

 

Nebesko (Srbija, 2024)

Izvorni naslov: /

Reditelj: Mario Glamazić

Scenario: Mario Glamazić

Direktor fotografije:

Uloge: Nebojša Dugalić, Luka Radović, Ksenija Milosavljević, Andrea Ržaničanin, Hadži-Aleksandar Đurović, Dejan Gocić, Dušan Jović, Nada Stankov

Žanr: porodični / istorijski / drama / fantastika

Trajanje: 73 minuta

Distributer:

Početak bioskopskog prikazivanja: 11. april 2024. godine

Sinopsis: Film „Nebesko“ inspirisan je duhovnim nasleđem svete vladarske loze Nemanjić. Junaci filma su deca današnjice Dušan i Hristina koji će nam otkrivati razloge zbog čega je većina vladara ove dinastije kanonizovana za svetitelje, koristeći svoju maštu kao vremeplov, a istinite priče iz prošlosti probudiće u njima najdublje i najlepše emocije i krunisati ljubav kao najjaču silu na svetu.

 

Pogrešan spoj (SAD, Francuska, 2023)

Izvorni naslov: Cat Person

Rediteljka: Suzana Fogel

Scenario: Mišel Ešford ( po kratkoj priči Kristin Rupenijan)

Direktor fotografije: Manuel Bileter

Uloge: Emilija Džouns, Nikolas Braun, Džeraldin Visvanatan, Houp Dejvis, Kristofer Šajer

Žanr: drama / horor / triler

Trajanje: 118 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 11. april 2024. godine

Sinopsis: „Muškarci se plaše da će ih žene ismevati. Žene se plaše da će ih muškarci ubiti.“ – Margaret Atvud Užasi zabavljanja dobijaju prilagođenu interpretaciju u ovom žanrovskom trileru rediteljke Suzane Fogel. Kada Margot, studentkinja drugog semestra, ide na sastanak sa starijim Robertom otkriva da pravi Robert nije isti kao Robert sa kojim se dopisuje. Pogrršan spoj je, kažu, je oštro raščlanjeno istraživanje rodne podele, mutnog terena modernih zabavljanja i opasnih projekcija koje stvaramo u našim umovima o ljudima na drugom kraju naših telefona. Film je nastao kao adaptacija hvaljene novele Njujorkera iz 2017. godine.

Netfliks je, kažu, nakon prvih zapaženih festivalskih učešća ovog dela nudio 5 miliona američkih dolara za prava da ovaj film uvrsti u svoj katalog premijernih naslova, ali su producenti to odbili kako bi Pogrešnom spoju omogućili bioskopski život. Rediteljka Suzana Fogel je bila sacenaristkinja zapaženog filma Mudrice (Booksmart), a sama je i režirala i napisala scenarija za umereni bioskopski hit Špijun koji me je šutnuo i nekoliko epizoda serije Stjuardesa (The Flight Attendant), koju je i osmislila. Emilija Džouns je pre samo par filmskih leta tumačila glavnu ulogu u Oskarom ovenčanom filmu CODA, a Nikolas Braun je osvojio televizijsku publiku širom sveta u roli rođaka Grega u seriji Naslednici (Succession). Osim toga, pojava glumice Houp Dejvis gotovo uvek biva garancija kvalitetnog nezavisnog (indie) filma, a tu je i Izabela Roselini. Pogrešan spoj je svetsku premijeru imao u glavnom takmičarskom programu osvedočeno prestižnog festivala Sandens (Sundance).

 

Prisila (Italija, SAD, 2023)

Izvorni naslov: Priscilla

Reditelj: Sofija Kopola

Scenario: Sofija Kopola (po knjizi Prisile Prisli i Sandre Harmon)

Direktor fotografije: Filip L Sur

Uloge: Kejli Speni, Džejkob Elordi, Ari Koen, Dagmara Dominčik, Tim Poust, Lin Grifin

Žanr: drama / biografija / muzički

Trajanje: 113 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 11. april 2024. godine

Sinopsis: Kada tinejdžerka Prisila Beaulieu uđe u život Elvisa Prislija, čovek koji je već superzvezda rokenrola postaje neko potpuno neočekivan u privatnim trenucima: uzbudljiva simpatija, saveznik u usamljenosti, ranjivi najbolji prijatelj. Prisilinim očima, rediteljka Sofija Kopola priča o nevidljivoj strani američkog mita u Elvisovom i Prisilinom odnosu i turbulentnom braku, od baze nemačke vojske do njegovog imanja u svetu snova u Grejslendu.

Sofija Kopola je, nakon skromnih glumačkih početaka i saradnji sa svojim slabnim oscem, već par decenija prepoznatljivo rediteljsko ime u svetu nezavisnog filma s one strane Atlantika; u njenoj rediteljskoj filmografiji su i filmovi Samoubistva nevinih (ekranizaciji znamenitog romana Džefrija Judžinidisa), Izgubljeni u prevodu (za koji je nagrađena i Oskarom za najbolji originalni scenario), Marija Antoaneta. Nigde, The Bling Ring, Začarani (The Beguiled), On The Rocks. Glumac Džejkob Elordi je nakon zapaženih rola u seriji Euforija i filmu Saltburn velika glumačka zvezda u usponu, a napomenimo da je ovaj film zasnovan na autobiografskoj prozi same Prisile Prisli.

 

Radnička klasa ide u pakao (Srbija, Grčka, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Ruminija, 2023)

Izvorni naslov: /

Reditelj: Mladen Đorđević

Scenario: Mladen Đorđević

Direktor fotografije: Dušan Grubin

Uloge: Tamara Krcunović, Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović, Dobrila Stojnić

Žanr: drama / crnohumorna komedija / hotor / triler

Trajanje: 127 minuta

Početak bioskopskog prikazivanja: 11. april 2024. godine

Distributer: MCF Megacom Film

Sinopsis: Fabrika koja je nekada zapošljavala ceo grad i okolna sela zatvorena je zbog sumnjive privatizacije i tragičnog incidenta u kom je grupa njenih radnika stradala u namerno podmetnutom požaru. Preostali radnici, devastirani gubitkom svojih najmilijih i posledičnom korumpiranom prodajom fabrike, pokreću proteste, ali čini se da su njihovi napori uzaludni i ne daju konkretne rezultate. Osećajući se napuštenim od strane vlasti, pa čak i crkve, oni traže utehu i odgovore u natprirodnom. Harizmatična Svetlana bivši robijaš Mija i drugi radnici udružuju se kako bi istražili mistične puteve nade i pravde. Dok nespretno zaranjaju u tajanstveno carstvo, prolaze kroz socijalno i emocionalno oslobađenje i neočekivano otkrivaju unutrašnju moć za koju nisu znali da poseduju.

Mladen Đorđević je cenjeni reditelj mlađe generacije i već potpuno zaokružene i osobene filmske poetike, i ovaj film se u tom smislu skladno naslanja na njegova prethodna ostvarenja – Made In Serbia, Život i smrt porno bande, Sumrak u bečkom haustoru. Na ovogodišnjem FEST-u, gde je ovaj film imao i nacionalnu i festivalsku premijeru, Radnička klasa… je  osvojila tri nagrade: Beogradski pobednik za najbolju režiju (za Mladena Đorđevića), Nagradu „Nebojša Đukelić“ za najbolji film iz regiona u glavnom takmičarskom programu festivala, Nagradu „Fedora“ za najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu. Svetsku premijeru, pak, ovaj je film doživeo u zvaničnom programu prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Torontu.

Zbog tebe (SAD 2023)

Izvorni naslov: Float

Rediteljka: Šeren Li

Scenario: Džesi Laverkom, Šeren Li (po priči Kejt Merčent)

Direktor fotografije: Alfonso Čin

Uloge: Andrea Bang, Robi Amel, Mišel Krusijek, Sara Dežardin, Endrju Bečelor

Žanr: melodrama / romansa

Trajanje: 100 minuta

Početak bioskopskog prikazivanja: 11. april 2024. godine

Distributer: Blitz Film Srbija

Sinopsis: Nakon što se skoro utopi, mlada Vejverli se neočekivano zaljubljuje u spasioca iz malog grada koji ju je spasio. Zasnovana na romanu Kejt Marčant, ova ljubavna drama budi emocije duboke kao i samo morsko dno. Vejverli je imala isplaniranu budućnost. Trebalo je da započne medicinski staž u Torontu, ali kada su joj se planovi iznenada promenili, impulsivno skreće u mali kanadski grad gde upoznaje lokalnog spasioca Blejka. Nakon što ju je spasio od utapanja, Blejk joj ponudi da je nauči da pliva, pa se oni sa svakim časom plivanja zaljubljuju sve više jedno u drugo. Ali hoće li Blejkova prošlost i Vejverlin plan za budućnost sabotirati ovu letnju romansu?

Ovaj film je proistekao iz popularne romantične priče koja je na čitalačkim, onlajn platformama privukla čak 25,5 miliona pregleda, a u pitanju je prvi dugometražni igrani film rediteljke Li, koja je zanat ispekla na nekolicini ostvarenja kratkog metra i režiji pojedinačnih epizoda nekih od najtraženijih i najviđenijih televizijskih sereija koje stižu iz kanadske produkcije. Zbog tebe može da se pohvali sa čak osam nominacija (i to u udarnim kategorijama) za kanadske filmske nagrade Leo.

 

Zoran Janković