U bioskopima od 11. jula 2024. godine

Kada pričamo o bioskopskom repertoara, stvari se, čini se, lagano zahuktavaju u našoj zemlji. Tako vam ove sedmice predstavljamo tri noviteta. Većinu će, sva je prilika, najviše privući holivudska retro-šik romantična komedija, ali svakako će biti zaintersovanih i za novu ekranizaciju Dimine proze o Grofu Monte Kristu i trileru o deverušama na udaru krvožednih ajkula.

Grof Monte Kristo (Francuska, 2024)

Izvorni naslov: Le comte de Monte-Cristo

Reditelji: Alexandre de La Patelliere, Matthieu Delaporte

Scenario: Alexandre de La Patelliere, Matthieu Delaporte (po romanu Alexandra Dime)

Direktor fotografije: Nicolas Bolduc

Uloge: Pierre Niney, Pierfrancesco Favino, Anais Demoustier, Bastien Bouillon, Anamaria Vartolomei, Laurent Lafitte, Patrick Mille, Vassili Schneider, Julien De Saint Jean

Žanr: akcija / avantura / drama

Trajanje: 178 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 11. jul  2024. godine

Sinopsis: Spektakularna visokobudžetna avantura nastala prema istoimenom klasiku Alexandra Dime, jednog od filmskoj industriji najmilijih klasika. Meta mračnog plana, mladi Edmond Dantes uhapšen je na dan svog venčanja zbog zločina koji nije počinio. Nakon četrnaest godina u ostrvskom zatvoru Šato d`If, uspeva da izvede smeli beg. Sada bogat iznad svojih snova, preuzima identitet Grofa Monte Krista i sveti se trojici muškaraca koji su ga izdali.

Dimina proza je očigledno i dalje nepresušno nadahnuće ponajpre za francuske sineaste, što dokazuje i ovaj, kako pokazuju zvanične brojke, najskuplji francuski film u ovoj godini (konkretno, sa budžetom od približno 43 miliona evra). Pijera Ninija, cenjenog tamošnjeg glumca mlađe generacije, gledali smo u brojnim zapaženim ostvarenjima poslednjih godina, na primer: Franc, Crna kutija, Iv Sen Loran, OSS: Iz Afrike sa ljubavlju, Golijat, Maskarada… A kako javljaju upućeni, ovaj novi filmski Monte Kristo, premijerno (ali van konkurencije za nagrade) prikazan u zvaničnom programu ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala, doduše, sasvim očekivano, odlično prolazi u francuskim bioskopima.

 

Nešto je u moru (SAD, Francuska, Velika Britanija, 2024)

Izvorni naslov: Something in the Water

Rediteljka: Hejli Iston Strit

Scenario: Ket Klark

Direktor fotografije: Nils Ridc Džohansen

Uloge: Hiftu Kuazem, Loren Lajle, Natali Mitson, Nikol Rieko, Eluize Šejkspir-Hart, Gabrijel Prevost-Takahaši

Žanr: triler

Trajanje: 78 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 11. jul  2024. godine

Sinopsis: San o venčanju na idiličnoj destinaciji pretvara se u noćnu moru kada se pet prijateljica prisilno suočava sa svojim najvećim strahovima na otvorenom moru. Luksuzni raj ispunjen palmama predstavlja pozornicu za ono što bi trebalo da bude zabavno okupljanje starih prijateljica. Radnja prati Meg koja na Karibima prisustvuje venčanju stare prijateljice Lizi, zajedno s prijateljicama Kem i Rut, kao i njenom bivšom partnerkom Kajlom, sa kojom se razišla nakon što su obe preživele duboko traumatičan događaj. Međutim, kada na idiličnom odredištu za venčanje izlet brodom krene naopako, zarobljene devojke će se uskoro naći u borbi za svoje živote, kao i za svoje prijateljstvo, dok hrabro plivaju kroz more prepuno morskih pasa.

Ovaj film je sniman na lokacijama u Dominikani, a glumica Loren Lajl ga opisuje kao spoj prilično međusobno raznorodnih hit-filmova Ajkula i Deveruše. Rediteljka Hejli Iston Strit ovim delom debituje na polju celovečernjeg igranog filma, a u njjenoj dosadašnjoj filmografiji ističu se zaduženja na polju scenografije (u slučaju filmova: Gnev titana, Tor: Mračni svet, Na ivici sutrašnjice, Herkules, Egzodus: Kraljevi i bogovi, Fantastične zveri i gde ih pronaći, Zvezdani ratovi – Epizoda VII: Buđenje sile, Liga pravde…) , odnosno, vizuelnih efekata. Prema dostupnim informacijama, Nešto je u vodi je prikazivan u bioskopima Pojske, Velike Britanije, Rusije, Meksika i Litvanije.

 

Odvedi me na Mesec (SAD, Velika Britanija, 2024)

Izvorni naslov: Fly Me to the Moon

Reditelj: Greg Berlanti

Scenario: Rouz Gilroj

Direktor fotografije: Darijuš Volski

Uloge: Skarlett Džohanson, Čening Tejtum, Vudi Harelson, Rej Romano, Kolin Vudel, Džim Raš, Noa Robins

Žanr: komedija / romansa

Trajanje: 132 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja:  11. jul  2024. godine

Sinopsis: NASA odlučuje da zaposli Keli Džouns, provokativnu kreativnu direktorku, kako bi popravila njihov javni imidž, ali Kol Dejvis nije oduševljen njenim pristupom koji mu otežava posao. On je uštogljeni i praznoverni direktor zadužen za pripremanje misije Apolo 11. Kada misiju kasnije uspešno lansiraju, u igru se uključuje i Bela kuća koja od zaljubljenog para traži da pod hitno lažiraju sletanje na mesec jer ni po koju cenu ne smeju da dozvole da misija ne uspe…

Ljubitelja romantičnih komedija (takozvanih rom-komova) i dalje/uvek ima puno među poklonicima gledanja filmova prvenstveno u bioskopima, otud i ovaj novi pokušaj, pa još na i temu komične retro-šik romanse i borbe oporečnih naravi iz ere osvajanja svemira i hladnoratovskog boja za dominaciju u tom domenu. Zvezdana glumačka podela je kanda, već sama po sebi dovoljan adut i mamac, a pomenimo i da reditelja Grega Berlantija na dosadašnjem uzorku znamo, o filmovima The Broken Hearts Club: A Romantic Comedy, Life As We Know It i ponajpre po hvaljenom i voljenom ostvarenju S ljubavlju, Sajmon (Love, Simon). On je na rediteljskoj poziciji odmenio prvobitno planiranog Džejsona Bejtmana, dok je Tejtum zamenio Krisa Evansa. Ovaj film istovreno kreće u distribuciju i u SAD i širom sveta.

Zoran Janković