U bioskopima od 13. jun 2024. godine

Bioskopski repertoari u našoj zemlji se osvežavaju svakog četvrtka, a za četvrtak pred nama, 13. jun, planirana su četiri kino-noviteta – najnoviji animirani rad čuvenog studija Piksar predvodi tu „kolonu“, u kojoj su i, kažu, eksplozivan akcioni triler, francuska arthaus romantična distopija i porodična drama sa podosta lako prepoznatljivih američkih glumačkih imena i lica. Ovako to izgleda u znatno više detalja i činjenica.

Dečko ubija svet (SAD, 2024)

Izvorni naslov: Boy Kills World

Reditelj: Moric Mor

Scenario: Tajron Barton Smit, Arend Remers

Direktor fotografije: Peter Matjasko

Uloge: Bil Skarsgard, Džesika Rot, Mišel Doker, Bret Gelman, Isaija Mustafa, Fanmke Džensen, Šarlto Koupli

Žanr: akcioni / kriminalistički / triler

Trajanje: 111 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 13. jun 2024. godine

Sinopsis: Radnja ovog akcionog filma smeštena je u grozničavo distopijsko društvo, a glavni junak je gluvonemi Dečko bujne mašte. Kada mu ubiju porodicu, misteriozni šaman ga obučava da potisne svoju dečiju maštu i postane oruđe smrti.

Ovaj distopijski spektakl je proistekao iz kratkometražnog  nemačkog filma. Bil Skarsgard je, naravno, izdanak glumačke loze koju predvodi otac mu – Stelan Skargard. Džesika Rot je u glavnoj ženskoj ulozi odmenila Samaru Viving. Film prerdstavlja dugometražni igrani prvenac nemačkog sineaste Morica Mora. Pomenimo i da je ovaj film sniman u Kejptaunu.

Ezra

Izvorni naslov: /

Reditelj: Toni Goldvin

Scenario: Toni Spiridakis

Direktor fotografije: Danijel Mouder

Uloge: Bobi Kanavale, Vilijam A. Ficdžerald, Rouz Birn, Robert De Niro, Vira Farmiga, Rejn Vilson, Toni Goldvin, Vupi Goldberg

Žanr: komedija / drama

Trajanje: 101 minut

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 13. jun 2024. godine

Sinopsis: Zaplet prati Maksa Bernala, stendap komičara, koji živi sa svojim ocem, dok se bori sa svojom bivšom ženom oko odgajanja njihovog autističnog sina Ezre. Kada su primorani da se suoče sa teškim odlukama o budućnosti svog sina, Maks i Ezra kreću na putovanje, koje će imati neverovatan uticaj na njihove živote.

Autori i producenti ovo svoj delo predstavljaju kao „simpatično i često smešno istraživanje odnosa u porodici, koja je odlučna da pronađe put kroz životne složenosti uz puno humora, saosećanja, srca i duše“. U kontekstu bioskopskih noviteta, ovo je film sa najambicioznijom i najlakše prepoznatljivom glumačkom podelom. Film je režirao cenjeni i traženi dramski glumac, Toni Goldvin, a ovo ostvarenje je svoj život počelo prikazivanjem na nekolicini američkih filmskih festivala uglavnom usredsređenih na nezavisne filmove. Pomenimo da su Rouz Birn i Bobi Kanavale u privatnom životu u vezi još od 2012. godine, a da su Vupi Goldberg i Toni Goldvin igrali zajedno još krajem osamdesetih godina prošlog veka – u planetarno popularnom filmu Duh, dok su De Niro i Kanavale bilo deo glumačke podele i u slučaju Skorsezeovog filma Irac.  Uz to, De Niro i Goldberg su već oskarovci, a za Oskara je bila nominovana i Vira Farmiga.

U mojoj glavi 2 (SAD, Japan, 2024) – sinhronizovano

Izvorni naslov: Inside Out 2

Reditelj: Kelsi Man

Scenario: Dejv Holstin, Meg Lfov

Direktori fotografije: Adam Habib, Džonatan Pitko

Uloge: Ejmi Poler, Filis Smit, Luis Blek, Toni Hejl, Liza Lapira, Maja Hok, Ajo Edebiri, Adel Egzarkopulos, Pol Volter Hauzer, Dajen Lejn, Kensington Tolmen, Kajl Mek Lohlen, Lilimar, Ivet Nikol Braun, Frenk Oz, Fli, Džun Skvib

Žanr: animacija / avantura / komedija / porodični / fantazija

Trajanje: 100 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 13. jun 2024. godine

Sinopsis: Dizni i Pixar ponovo zaviruju u um tinejdžerke Rajli. Glasići u njenoj glavi poznaju je vrlo dobro, međutim promene su izvesne i to baš u trenutku kada glavna komanda počne iznenada da se ruši kako bi se napravio prostor za nešto potpuno neočekivano, Novu emociju! Dotadašnja Radost, Tuga, Bes, Strah i Gađenje, koji uspešno vode operaciju na svim nivoima, nisu sigurni kako se osećaju kada se pred njima pojavi Anksioznost. Deluje kao da ona nije sama.

Prvi trejler za ovaj potencijalni blokbaster je uknjižio čak 157 miliona pregleda u prva 24 časa, čime je daleko iza sebe ostavio dotadašnjeg šampiona po tom pitanju – trejler za Zaleđeno kraljevstvo 2 koji je na istom uzorku privukao 116 miliona pregleda. Iako ovaj film pred filmofile stiže gotovo deset godina u odnosu na prvi deo, radnja U mojoj glavi 2 se zapravo zbiva samo dve godine docnije. Glas novoj emociji u izvornoj audio-verziji filma posudila je sve traženija mlada glumica (ali i muzičarka!) Maja Hok, kćerka Ume Turman i Itana Hoka, a Kajl MekLahlan je u filmskoj ekranizaciji Hamleta glumio oca upravo Itana Hoka. Ovaj film predstavlja rediteljski debi traženog i poštovanog animatora, Kelsija Mana.

Zver (Francuska, Kanada, 2024)

Izvorni naslov: La bête / The Beast

Reditelj: Bertran Bonelo

Scenario: Bertran Bonelo, Gijom Breo, Benžamen Šarbi (po kratkoj priči Henrija Džejmsa)

Direktorka fotografije: Žoze Dese

Uloge: Lea Sejdu, Džordž MekKej, Gusalgi Malanda, Daša Nekrasova, Martin Skari, Elina Lovenson

Žanr: drama / romansa / SF

Trajanje:146 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 13. jun 2024. godine

Sinopsis: U bliskoj budućnosti emocije su postale pretnja, a Gabrijela odlučuje da pročisti svoju DNK pomoću mašine koja će pristupiti njenim prethodnim životima i osloboditi je od svih snažnih osećanja. Ubrzo nakon toga upoznaje Luisa sa kojim oseća snažnu povezanost.

Prevashodno poklonicima umetničkog, odnosno arthaus i festivalskih filmova reditelj Zveri, Betran Bonelo, je i dalje najprepoznatljiviji po zapaženom i višestruko nagrađivanom ostvarenju Kuća tolerancije, a njegovi potonji filmovi (Sen Loran, Nokturama, Zombi dete…) su prikazivani i na ovdašnjim filmskim festivalima. Kada je upravo o festivalima reč, napomenimo da je ova Zver pred publiku stigla prvo svetskom premijerom na glasovitom Venecijanskom filmskuom festivalu. Ovaj je film urađen na francuskom i engleskom jeziku, a posebno je zanimljivo što ovaj film predstavlja ekranizaciju kratke priče Zver u džungli iz pera Henrija Džejmsa, a ista priča je bila nadahnuće za istoimeni takođe francuski film, kod nas premijerno prikazan na ovozimskom FEST-u, dok je Bonelova Zver srpsku ferstivalsku premijeru imala na 29. Festivalu autorskog filma, takođe održanom u našem glavnom gradu.

Zoran Janković