U bioskopima od 14. marta 2024. godine

Počev od četvrtka, 14. marta ove godine, redovni repertoar bioskopa u Srbije biće bogatiji za pet novih filmskih ostvarenja.

Detaljnije u ovoj zbirnoj najavi za naredne dane…

Amelijina deca (Portugalija, 2023)

Izvorni naslov: Amelia’s Children

Reditelj: Gabrijel Abrantes

Scenario: Gabrijel Abrantes

Direktor fotografije: Vasko Vijana

Uloge: Bridžet Land-Pejn, Karloto Kota, Anabela Moreora, Alba Baptista

Žanr: horor / triler

Trajanje: 91 minut

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 14. marta 2024. godine

Sinopsis: Kada Edvardova potraga za njegovom biološkom porodicom odvede njega i njegovu devojku Rajli do veličanstvene vile visoko u planinama severnog Portugala, pun je uzbuđenja zbog upoznavanja svoje davno izgubljene majke i brata blizanca. Konačno će otkriti ko je i odakle dolazi. Ali ništa nije onako kako se čini, i Edvard će uskoro saznati da ga s njima povezuje monstruozna tajna.

Ključna preporuka u ovom filmu, na koji svakako posebnu pažnju treba da obrate ljubitelji pomenutog žanra, je ime scenariste i reditelja Gabrijela Abrantesa. Njegov prethodni celovečernji igrani film, Dijamantino, prikazan je pre nekoliko godina i na našem FEST-u. Amelijina deca su po odluci tamošnjeg žirija ovenčana nagradom za najbolji film na Međunarodnom festivalu fantastičnog filma Žerarmer u Francuskoj. Abrantes je u slučaju Amelijine dece i autor muzike i jedan od producenata. Ovaj film je urađen na engleskom i portugalskom jeziku.

 

Ja, kapetan (Italija,Belgija, Franucska, 2023)

Izvorni naslov: Io capitano

Reditelj: Matteo Garrone

Scenario: Matteo Garrone, Massimo Ceccherini, Massimo Gaudioso

Direktor fotografije: Paolo Carnera

Uloge: Seydou Sarr, Moustapha Fall, Ibrahima Gueye, Joseph Beddelem

Žanr: drama

Trajanje: 121 minut

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 14. mart 2024. godine

Sinopsis: Dva mlada čoveka, Sejdu i Musa napuštaju Dakar kako bi dospeli do Evrope. SavremenaOdiseja vodi nas kroz opasnosti pustinje, strahote libijskih zatvora i opasnosti mora.

Film je sniman na lokacijama u Senegalu, Maroku i Italiji. Mateo Garone je u nekoliko navrata, a festivalskim povodima bio gost i naše zemlje. I ovdašnja publika voli i ceni njegova prethodna filmska ostvarenja: Gomora, Stvarnost, Loše priče, Priča nad pričama, Dogman, Pinokio… Kada je o Ja, Kapetan reč, taj film je izborio i zvaničnu nominaciju za Oskara u kategoriji međunarodnog filma, a ti je ukupno još 19 festivalskih nagrada (uključujući i nagrade za Garonea i glavnog mu glumca, na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalui), kao i još 20 nominacija.

 

Nepoželjni (Francuska, Belgija, 2024)

Izvorni naslov: Batiment 5 / Les Indésirables

Reditelj: Ladj Ly

Scenario: Ladj Ly, Giordano Gederlini, Dominique Baumard

Direktor fotografije: Julien Poupard

Uloge:  Anta Diaw, Alexis Manenti, Aristote Luyindula, Steve Tientcheu, Aurélia Petit, Jeanne Balibar…

Žanr: drama

Trajanje: 105 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 14. marta 2024. godine

Sinopsis: Nakon iznenadne smrti gradonačelnika, mladi lekar, idealista Pjer postavljen je da ga zameni. On namerava da nastavi politiku svog prethodnika, koji je sanjao o rehabilitaciji radničkog naselja. Habi, mlada Francuskinja poreklom iz Malija, koja živi u jednom od trošnih blokova, odbija da vidi kako njenu porodicu proteruju iz komšiluka u kojem je odrasla.

Ovaj film je srpsku festivalsku premijeru imao u zvaničnom programu nedavno okončanom, 52. po redu izdanju FEST-a u našem glavnom gradu. Jednu od ključni rola tumači Aleksi Maneti, francuski glumac i srpskog porekla koga smo gledali i u prethodnom filmu Lađa Lija, Jadnici, ali u zapaženom srpskom ostvarenju Čuvari formule, u kome je takođe odigrao jednu od udarnih uloga.

 

Poslednji strelac (Srbija, 2024)

Reditelj: Darko Nikolić

Scenario: Branislav Janković, Maja Todorović

Direktor fotografije: Goran Janković Goša

Uloge: Nenad Jezdić, Miloš Timotijević, Aleksandra Belošević, Modrag Krstović, Nataša Marković, Vladan Gajović, Mihailo Laptošević, Jelica Kovačević, Mateja Živković, Uroš Milivojević…

Žanr: Trajanje: 90 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 14. marta 2024. godine

Sinopsis: Nenad Kuruzović je bivši pripadnik tajnih službi. Vodi miran, penzionerski život, živi u stanu sa psom. Jedino društvo koje ima je komšinica Olivera, profesorka francuskog. Deset godina ranije, Nenadova supruga ubijena je u zasedi namenjenoj njemu. Naime, Nenad je bio na tragu velikog narko dilera, međutim, nakon smrti nevine žene, zločinac beži preko granice. Razočaran u službu i vlast koja je dozvolila zločincu da pobegne, Nenad napušta službu i odlazi u prevremenu penziju. Zaplet počinje kada se narko-diler vraća u Beograd, a služba kontaktira Nenada i traži od njega likvidaciju, računajući na njegovu želju za osvetom. Mada, nekada željan osvete, Nenad nije oduševljen predlogom. Istog dana dobija nemoralnu ponudu zločinca Markovića. U igri mačke i miša, njih dvoje se moraju suočiti sa svojim ličnim demonima i željom da iskupe sopstvene duše.

U pitanju je novi žanrovski jasno određen film u režiji Darka Nikolića, reditelja filma Jedini izlaz i serije Nemirni. Poslednji strelac je nastao po scenariju Branislava Jankovića, aa koscenaristkinja koja je, između ostalog, radila i na filmu Ajvar i seriji (F)Vau efekat. Film dolazi direktno u bioskope.

 

 

Toni, Šeli i magično svetlo (Češka, Slovačka, Mađarska, 2023)

Izvorni naslov: Tonda, Slávka a kouzelné svetlo

Reditelj: Filip Pošivač

Scenario: Jana Srámková

Žanr: animirani / porodični / fantazija

Trajanje: 82 minuta

Distributer: Five Stars Film Distribution

Početak bioskopskog prikazivanja: 14. marta 2024. godine

Sinopsis: Jedanaestogodišnji Toni ima jedinstvenu osobinu sa kojom je rođen – sija. Dane provodi kod kuće u svom bunkeru sa ćebadima i sanja da ima prijatelja. Pre Božića, neobična devojka Šeli useljava se u njegovu kuću i okreće njegov svet naglavačke. Zajedno kreću u avanturističku potragu za poreklom tajanstvenih snopova tame koji izvlače sunčevu svetlost iz njihove kuće.

Ovo je jedini novi animirani film na repertoarima bioskopa naše zemlje. Film je tokom godine za nama prikazan na filmskim festivalima širom planete – u Tokiju, Talinu, Valjadolidu, Sevilji, Siđeu, Varšavi, Anesiju…, i već može da se podiči sa tri referentna festivalska odličja. I ovaj film je nedavno prikazan na 52. FESTu u Beogradu.

Zoran Janković