U bioskopima od 15. febraura 2024. godine

SUNCE MAMINO (Srbija, Hrvatska, 2023)

Izvorni naslov: Sunce mamino

Reditelj: Kosta Đorđević

Scenario: Kosta Đorđević

Direktor fotografije: Bojana Andrić

Uloge: Pavle Čemerikić, Branka Katić, Denis Murić, Alisa Radaković, Pavle Mensur, Dubravka Kovjanić

Žanr: drama / komedija

Trajanje: 93 minuta

Distributer: MCF Megacom

Početak bioskopske distribucije u Srbiji: 15. februar 2024. godine

Sinopsis: Zbunjeni i pomalo neprilagođeni Relja (16) svoje usamljeno leto provodi tumarajući dvorištima i krovovima Beograda. Jedino što ga stvarno vozi, gotovo do opsednutosti je želja da smuva Anu (16). Kada mu umre baka, Reljina anksiozna i distancirana mama Olga (46), odbija da joj organizuje sahranu zbog njihovog međusobno lošeg odnosa. Krijući od Olge, Relja se sam upušta u organizaciju babine sahrane, verujući će tako konačno osvojiti Anu.

U pitanju je, nakon ostvarenja S/Kidanje i Reži, treći dugometražni igrani film srpskog reditelja Koste Đorđevića. Sunce mamino je svetsku premijeru imalo u zvaničnom programu 27. izdanja Filmskog festivala Black Nights u Talinu, u Estoniji, a distributer ovaj film opisuje i kao „topla, tinejdžerska i porodična crna komedija, koja govori o odrastanju, o složenim emotivnim, porodičnim odnosima i ljubavi kao univerzalnoj sili koja razboleva, leči, pokreće sve nas.“

 

MADAM VEB (SAD, 2024)

Izvorni naziv: Madame Web

Režija: S. Dž. Klarkson

Scenario: Met Sezema, Burk Šarples, Kler Pareker, S. Dž. Klarkson

Direktor fotorgafije: Mauro Fiore

Uloge: Dakota Džonson, Sidni Svini, Izabel Mersed, Selest O’Konor, Tahir Raham, Majk Eps, Ema Roberts, Adam Skot, Keri Biše, Zoša Memet

Žanr: akcija / avantura / SF

Trajanje: 117 minuta

Distributer: CON FILM

Početak bioskopske distribucije u Srbiji: 15. februar 2024. godine

Sinopsis: Za razliku od tipičnog žanra, Madam Veb donosi samostalnu priču o poreklu jedne od najmisterioznijih junakinja izdavačke kuće Marvel. U napetom trileru glumi Dakota Džonson kao Kasandra Veb, bolničarka na Menhetnu koja se suočava sa otkrićima o svojoj prošlosti, povezuje se sa tri mlade žene koje čeka moćna budućnost…ako uspeju da prežive smrtonosnu sadašnjost.

Madam Veb je najnoviji naslov iz Marvelove filmske radionice i, kako ističu autori i producenti, donosi nešto primetno drugačije u odnosu na ostale superherojske filmove. Ključnu rolu odigrala je sve traženija Dakota Džonson, kćerka nekada glumačkog i bračnog para Melani Grifit- Don Džonson, koja je pažnju skrenula ulogama u filmskom serijalu 50 nijansi sive, a potom i u ostvarenjima: Rasprskavanje, Crna misa, Suspirija, Teška vremena u EL Rojalu, Izgubljena kćerka, Ubeđivanje

 

BOB MARLI: ONE LOVE (SAD, 2024)

Izvorni naziv: Bob Marley: One Love

Režija: Reinaldo Makus Grin

Scenario: Terens Vinter, Frank I. Flauers, Zek Bejlin, Reinaldo Markus Grin

Direktor fotorgafije:  Robert Elsvit

Uloge: Kingsli Ben-Adir, Lašana Linč, Džejms Norton

Žanr: biografski / drama / muzički

Trajanje: 104 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopske distribucije u Srbiji: 15. februar 2024. godine

Sinopsis: Ovaj film slavi život i muziku legende koja je, svojom porukom ljubavi i jedinstva, inspirisala generacije. Otkrijte Marlijevu moćnu priču, po prvi put na velikom platnu, priču o prevazilaženju nevolja i putovanju koje je stajalo iza njegove revolucionarne muzike.

Reditelj Reinaldo Markus Grin je samo pre par godina pobrao dosta uspeha sa takođe biografskim ostvarenjem Kralj Ričard (o ocu čuvenih teniserki, sestara Vilijams), koji je, između ostalog, Vilu Smitu doneo Oskara za najbolju mušku ulogu. Ovaj biopik O Bobu Marliju nastao je uz podršku i učešće potomaka i porodice samog Boba Marlija. Jedan od producenata ovog filma je i Bred Pit.

 

DOBAR ŠEF (Španija, 2021)

 

Izvorni naziv: El buen patrón

Režija: Fernando León de Aranoa

Scenario: Fernando León de Aranoa

Direktor fotorgafije: Pau Esteve Birba

Uloge: Havijer Bardem, Almudena Amor, Manolo Solo, Sonia Almarća, Fernando Albizu

Žanr: komedija / drama

Trajanje: 116 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopske distribucije u Srbiji: 15. februar 2024. godine

Sinopsis: Očekujući posetu komisije koja bi njegovoj kompaniji mogla da dodeli nagradu za poslovnu izvrsnost, vlasnik preduzeća za proizvodnju industrijskih vaga pokušava da reši sve probleme svojih radnika.

Ovo ostvarenje je širom sveta požnjelo najmanje 34 filmske nagrade, a saradnja reditelja i Havijera Bardema datira još s početka ovog veka i zapaženog filma Ponedeljci na suncu (2022), a zajedno su 2017. godine uradili i film Voleti Pabla.

 

ŠKOLA MAGIČNIH ŽIVOTINJA 2 (Nemačka, 2022)

Izvorni naziv: Die Schule der magischen Tiere 2

Režija: Sven Unterwaldt mlađi

Scenario: Alexander Dydyna, Thorsten Näter, Viola Schmidt, Sven Unterwaldt Jr.

Direktor fotorgafije: Bernhard Jasper

Uloge: Emilia Maier, Emilia Pieske, Heiko Pinkowski, Justus von Dohnányi, Leonard Conrads, Lilith Johna, Loris Sichrovsky, Milan Peschel, Nadja Uhl

Žanr: avantura / komedija / porodični

Trajanje: 103 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopske distribucije u Srbiji: 15. februar 2024. godine

Sinopsis: Ida i Beni pohađaju Vinterštajn školu, koja je škola magičnih životinja, a povodom školske godišnjice učenici žele da izvedu mjuzikl ali je sve u haosu. I šta se dešava sa čudnim rupama u školskom dvorištu? Uz pomoć svojih magičnih životinja, moraće da reše misterioznu zagonetku i da nauče ono što je zaista važno: timski rad.

Na svetskom nivou, Škola magičnih životinja 2 je u bioskopima zaradila oko 20 miliona američkih dolara.