U bioskopima od 16. maja 2024. godine

Filmofili i ostali posetioci bioskopa, kanfda, imaju dovoljno razloga za zadovoljstvo, jer od četvrtrka pred nama, 16. maja tekuće godine, na repertoare bioskopa u Srbiji stići će još četiri posve različita filma – dva studijska naslova krupnih prikazivačkih ambicija (pritom, jedan usmeren ka deci i gledanjuu u krugu porodice, a drugi namenjen prevashodno poklonicima i ljubiteljima horora) i dva arthaus filma. Malo li je?

Abigejl (SAD, Irska, Kanada, 2023)

Izvorni naslov: Abigail

Reditelji: Met Betineli-Olpin & Tajler Gilet

Scenario: Stiven Šilds, Gaj Basik

Direktor fotografije: Aron Morton

Uloge: Melisa Barera, Den Stivens, Ketrrin Njuton, Ališa Vir, Vilijam Katlet, Kevin Durand, Angus Klaud, Đankarlo Espozito, Metju Gud

Žanr: horor / triler

Trajanje: 109 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 16. maj 2024. godine

Sinopsis: Nakon što je grupa kriminalaca u pokušaju kidnapovala dvanaestogodišnju balerinu, ćerku moćnika iz podzemlja, sve što treba da urade kako bi dobili 50 miliona dolara otkupa jeste da je sačuvaju tokom noći. U izolovanoj vili, jedan po jedan, otmičari počinju da nestaju i na najužasniji način shvataju da su zatvoreni sa ne baš običnom devojčicom.

Mimo privlačne glumačke podele, ključna prvivlačnost ovog filma je rediteljski dvojac; iza njih su filmovi Spremna ili ne, Vrisak (2022) i Vrisak VI. Ovaj film predstavlja i jednu od poslednjih rola mlade zvezde serije Euforija, Angusa Kauda, koji je preminuo pre nekoliko mesece. Zaniljiva trivija glasi da su dva ostrvska glumca iz ansambla ovog filma, Den Stivens i Metju Gud, glumili u nadaleko čuvenoj Dauntonskoj opatiji. Film je u celosti snimljen na raznoraznim lokacijama po Irskoj, a po poslednjim dostupnim podacima tog tipa, horor Ebigejl je na američkom tržištu zasad zaradio oko 25 miliona tamošnjih dolara.

 

 

Izmišljeni prijatelji (SAD, 2024)

Izvorni naslov: IF

Reditelj: Džon Krasinski

Scenario: Džon Krasinski

Direktor fotografije: Januš Kaminski

Uloge: Rajan Renolds, Džon Krasinski, Kejli Fleming, Fiona Šo, Alen Kim, a glasove u izvornoj verziji posudili: Fibi Voler-Bridž, Luis Goset Džunior, Stiv Karel, Emili Blant, Met Dejmon, Maja Rudolf, Sem Rokvel, Kristofer Meloni, Akvafina, Bredli Kuper, Džordž Kluni, Ejmi Šumer, Metju Riz, Blejk Lajvli…

Žanr: komedija / drama / porodični

Trajanje: 104 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 16. maj 2024. godine

Sinopsis: Priča ovog filma govori o devojčici koja otkriva da odjednom može da vidi svačije izmišljene prijatelje – i šta radi sa tom supermoći – dok se upušta u magičnu avanturu ponovnog povezivanja zaboravljenih izmišljenih prijatelja sa njihovom decom.

Krasinski, voljeni televizijski i filmski glumac, možda šire najpoznatljiviji po ulozi u američkom viđenju serije The Office, oduševio je mnoge rediteljskim dostignućem u slučaju planetarno popularnog horor filma Tiho mesto, a ovo je nešto posve drugačije – porodični film, koji sam Krasinski pojašnjava kao živu/igranu verziju poetike filmova studija Piksar (Pixar). Brojne glumačke zvezde su, kažu, uz minimalne honorare posudile glasove za sinhronizaciju ovog filma. Glumac Luis Goset mlađi je preminuo nekoliko meseci pre premijere filma IF (što je, inače, skraćenica za’imaginary friends’ – izmišljene, izmaštane prijatelje). Direktor fotografije je dvostruki oskarovac čuveni Januš Kaminski (Šindlerova lista, Spasavaje redova Rajana, uz još pet drugih oskarovskih nominacija). Film će se kod nas prikazivati u sinhronizovanoj i varijanti sa titlom na srpskom jeziku.

 

Ljubav i krvoproliće (SAD, Velika Britanija, 2023)

Izvorni naslov: Love Lies Bleeding

Reditelj: Rouz Glas

Scenario: Rouz Glas, Veronika Tofilska

Direktor fotografije: Ben Fordsmen

Uloge: Kristin Stjuart, Kejti O’Brajen, Ana Barišnjikov, Dejv Frenko, Džena Maloun, Ed Heris

Žanr: akcija / avantura / kriminalistički

Trajanje: 104 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 16. maj 2024. godine

Sinopsis: Menadžerka Lu zaljubljuje se u ambicioznu bodibilderku Džeki koja je krenula u Vegas, u potragu za svojim snom. Nastala lljubav rasplamsava nasilje, uvlačeći ih sve dublje u mrežu Luine kriminalne porordice.

Ovaj film je svetsku premijeru imao u sklopu zvaničnog programa Berlinskog filmskog festivala početkom ove godine, a tokom kasnijih premijera zbog svoje kontroverzne priče nailazio je i na organizovane proteste konzervatnivnijih slojeva stanovništva. Direktna partnerka Kristin Stjuart je Ana Barišnjikov, kćerka voljenog i cenjenog ruskog baletana (a kasnije, u Holivudu, i filmskog glumca), Mihaila Barišnjikova. Rediteljka Rouz Glas je ovaj svoj novi film uradila nakon zapaženih festivalskih uspeha svog celovečernjeg prvenca, horora Sejnt Mod, a pod okriljem najprestižnijeg nezavisnog filmskog studija današnjice – produkcijske kuće A-24. Ovaj film je, povrh svega drugog, i retka prilika da vidimo glumačkog veterana Eda Herisa sa dugom kosom, odnosno, sa nadogradnjom za kosu.

https://www.youtube.com/watch?v=_UkHCxD-Pag

 

Stari hrast (Velika Britanija, Francuska, Belgija, 2024)

Izvorni naslov: Old Oak

Reditelj: Ken Louč

Scenario: Pol Laverti

Direktor fotografije:

Uloge: Dejv Tarner, Ebla Mara, Kler Rodžerson, Trevor Foks, Kris MekGlejd, Kol Tejt

Žanr: drama

Trajanje: 113 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 16. maj 2024. godine

Sinopsis: Ovo je film o  neizvesnoj budućnosti poslednjeg preostalog paba u malom mestu: Stari Hrast se nalazi u selu na severoistoku Engleske, gde ljudi napuštaju zemlju zbog zatvorenih rudnika. Kuće su jeftine i dostupne, što ga čini idealnom lokacijom za sirijske izbeglice.

Filmovima zaslužnog veterana Kena Louča (rođen je 1936. godine, a režijom se bavi još od 1964.) sa tačke gledišta ljubitelja i poštovalaca festivalskog i arthaus filma naturalističkog izraza ni ne treba posebna ili detaljnija preporuka, ali navedimo ovde da je u pitanju nova saradnja Louča sa scenaristom Pol Lavertijem, sa kojim stvara bezmalo tri pune decenije, a istaknimo i da je film doživeo svetsku premijeru na Kanskom filmskom festivalu, da je ovdašnja festivalska karijera bila na Festivalu evropskog filma na Paliću, a da je, između ostalog, Stari hrast bio nominovan i za ostvrsku godišnju i nacionalnu filmsku nagradu BAFTA, i u to u kategoriji „Izvanredni britanski film godine“.

https://www.youtube.com/watch?v=0lJ4BOl6ZNo

Zoran Janković