U bioskopima od 18. aprila 2024. godine

Što se tiče bioskopskog repertoara za ovu sedmicu, od četvrtka pred nama, 18. aprila, možete da računate na ukupno sedam noviteta, a među njima – jedan američko-italijanski horor, jedan brazilski i jedan francuski animirani film ponajpre za decu, jedan oskarovski film koji sa lakoćom prevazilazi granice što odeljuju žanrove, jedna retro-biografska drama o značajnom književnom peru, kao i jedna američka distopija o građanskom ratu kao realnoj mogućnosti i opasnosti, a, uz to, i češka distopija u spoju sa krimi-misterijom. Više detalja u zasebnim odrdenicama za svaki film.

Anatomija pada (Francuska, 2023)

Izvorni naslov: Anatomie d’une chute

Rediteljka: Žistin Trije

Scenario: Žistin Trije

Direktor fotografije: Simon Bofij

Uloge: Sandra Huler, Svan Arlo, Milo Maćada-Graner, Antouan Reinarc, Samiel Teis

Žanr: drama / kriminalistički / sudska drama / triler

Trajanje: 151 minut

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 18. april 2024. godine

Sinopsis: Nemačka književnica Sandra i njen suprug Semjuel, Francuz, žive povučenim životom na francuskim Alpima zajedno sa jedanaestogodišnjim sinom Danijelom. U trenutku kada ispod njhove kolibe pronađu Semjuela mrtvog u snegu, policija postavlja pitanje da li je reč o samoubistvu ili se ipak dogodilo ubistvo.

Nakon pet nominacija, svakako zapažena i širom sveta silno hvaljena francuska Anatomija pada završila je oskarovsku trku sa definitivno važnim Oskarom za najbolji originalni scenario, a ovaj film već može da se podiče sa nešto malo više od stotinu festivalskih i esnafskih odličja za postignuća u raznim svojim aspektima, kao i sa bezmalo dve stotine nominacija za nagrade u svim delovima sveta. Osim vrhunske glume, ovaj film može da nam pokaže kako je ipak moguće umešno u okviru jednog filma prevazilaziti granice žanrovskih podela, te je Anatomija bola u isti mah i porodučna drama, i sudska hronika, i triler, i kriminalistička povest, i studija karaktera. Žistin Trije je nakon ovog ostvarenja postala autorska figura savremenog filma čiji dalji rad svakako treba pomno pratiti.

Bezgrešna (SAD, Italija, 2024)

Izvorni naslov: Immaculate

Reditelj: Majkl Mouhen

Scenario: Endrju Lobel

Direktor fotografije: Eliša Kristijan

Uloge: Sidni Svini, Alvaro Morte, Simona Tabasko, Benedeta Porkaroli

Žanr: horor

Trajanje: 89 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 18. april 2024. godine

Sinopsis: U pitanju je, kako se navodi, samostanski horor, a priča prati Ceciliju, duboko religioznu mladu ženu, koja započinje novo poglavlje u svom životu kad je s velikim entuzijazmom dočekaju u predivnom i slavnom italijanskom samostanu. Na prvi pogled, samostan izgleda kao oaza spokoja, a Cecilija je srećna što može da doprinese zajednici koja ju je srdačno prihvatila. Međutim, njen san o mirnom životu brzo se pretvara u noćnu moru dok otkriva užasne tajne unutar samostanskih zidina.

Samo par sedmica nakon Prvog predskazanja, pred gledaocima je novi izazov iz domena samostanskog horora, takođe nastao u koprodukciji SAD i Italije. Sidni Svini je nakon serije Euforija, te prve sezone Belog lotosa, a ponajpre posle nedavne romanične komedija Samo ne ti, zvezda u, reklo bi se, nezadrživom usponu u Holivudu, a Bezgrešna je njena nova saradnja sa rediteljem Majklom Mouhenom, sa koji je pre tri godina radila na trileru Voajeri.

Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj (SAD,Velika Britanija,  2024)

Izvorni naslov: Civil War

Reditelj: Aleks Garland

Scenario: Aleks Garland

Direktor fotografije: Rob Hardi

Uloge: Nik Oferman, Kisrin Danst, Džesi Plemons, Vagner Moura, Džeferson Vajt, Kejli Speni, Nelson Li, Stiven MekKinli Henderson

Žanr: akcioni

Trajanje: 109 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 18. april 2024. godine

Sinopsis: Ovo je, kako najavljuje ovdašnji distributer ovog ostvarenja, uzbudljiva adrenalinska akcija kroz razjedinjenu Ameriku bliske budućnosti, koja balansira na tankoj ivici velikih sukoba. U bliskoj budućnosti radnja prati grupu novinara koji kreću na putovanje kroz SAD usred sve intenzivnijeg građanskog rata koji je zahvatio celu zemlju. Tokom svog putovanja nailaze na nekoliko po život opasnih izazova. Istovremeno, vlada SAD se pretvara u distopijski režim, a radikalne grupe učestvuju u političkom nasilju.

Ovo je, kako tvrde, do sada sveukupno najskuplji film studija sve probitačnijeg filmskog A24, a Aleks Garland nam se već preporučio kao scenarista filmova Plaža, 28 dana kasnije i Sunce (sva tri u režiji Denija Bojla), kao i po filmovima koje i je i režirao – Ex Machina i Annihilation. Svetsku premijeru je uz prateće hvalospeve imao na viđenom filmskom festivalu SXSW u Teksasu, u SAD, a u ovom trenutku, nakon prvog vikenda bioskopske mu distribucije, ubedljivo se nalazi na samom vrhu gledanosti i posete u američkim i kanadskim bioskopima. Naravno, glasna preporuka za ovaj film je i prilično zvezdana glumačka podela.

Ingerborg Bahman: Putovanje u pustinji (Austrija, Švajcarska, Nemačka, Luksemburg, 2023)

Izvorni naslov: Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste / Ingeborg Bachmann – Journey Into the Desert

Reditelj: Margarete Fon Trota

Scenario: Margarete Fon Trota

Direktor fotografije: Martin Gšlaht

Uloge: Viki Krips , Luna Vedler, Ronald Cehrfeld, MarK LimpaK, TobiJas Samuel ReŠ, Basil Ajdenbenc

Žanr: biografski / drama / istorijski

Trajanje: 111 minuta

Distributer: Five Star Film Distribution

Početak bioskopskog prikazivanja: 18. april 2024. godine

Sinopsis: Film o izvanrednoj i Ingeborg Bahman, nemačkoj spisateljici koja je svojom poezijom, prvo poljulala, a zatim pokorila bastion muške dominacije nemačkom književnošću. Margareta Fon Trota nam donosi najnoviji film o izvanrednoj i harizmatičnoj Ingeborg Bahman, nemačkoj spisateljici koja je svojom poezijom, prvo poljulala, a zatim pokorila bastion muške dominacije nemačkom književnošću. Iako veoma mlada, ona je na vrhuncu svoje karijere i njena veza sa legendarnim Maksom Frišom je strastvena, ali profesionalna trvenja lagano počinju da ometaju ljubavnu harmoniju. Kada Ingeborg pati zbog nastale situacije, prijatelji su tu da joj pomognu. Odlazi na put u pustinju gde pronalazi put natrag ka sebi i što je još važnije – ka svom pisanju.

Ingeborg Bakman je sasvim zasluženo i opravdano jedna od najzanimljivijioh i najcenjenijih autorki u nemačkoj i evropskoj književnosti ne samo druge polovine dvadestog veka, a Margarete fon Trota je već više od pet decenija neumorna i osobena rediteljka dobro znana u svetu asutorskog i arthaus filma. Ingeborg Bakman u ovom nadahnjujućem biopiku (biografskom filmu) igra nepogrešiva luksemburška i internacionalna glumica Viki Krips, koju filmofili znaju i cene na konto rola u filmovima: Fantomska nit, Bergmanovo ostrvo, Korset… Ovaj fil je svetsku premijeru imao u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala, a ovdašnju na Festivalu evropskog filma na Paliću.

Nina i ježeva tajna (Francuska, Luksemburg, 2023) – sinhronizovano 

Izvorni naslov: Nina Et Le Secret Du Hérisson

Reditelj: Žan-Lup Felisioli, Alen Ganjo

Scenario: Alen Ganjo

Žanr: anmirani / avantura / porodični

Trajanje: 82 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 18. april 2024. godine

Sinopsis: Nina voli da sluša priče za laku noć koje joj priča njen otac, priče o ježu koji otkriva svet. Jedne večeri zaokupljen poslom otac ne dolazi da ispriča novu avanturu, a Nina saznaje da je on upravo izgubio posao u fabrici. Svet joj se okreće naglavačke i spremna je da pronađe rešenje kako bi mu pomogla.

Nojeva barka: Mjuzikl avantura (Brazil, Indija, Holandija, SAD, 2024) – sinhronizovano

Izvorni naslov: Noah’s Ark

Reditelji: Seržio Mašado, Alojz Di Leo, Rene Veijo

Scenario: Seržio Mašado

Žanr: animirani / avantura / mjuzikl

Trajanje: 96 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 18. april 2024. godine

Sinopsis: Nojeva barka predstavlja zabavan i originalan pristup jednoj od najpoznatijih epskih priča svih vremena, sa ljupkom kombinacijom humora, šarma i simpatičnih likova. Film prati dva miša, harizmatičnog pesnika sa užasnom tremom na pozornici i talentovanog i šarmantnog gitaristu. Kada počnu kiše, samo jedan mužjak i jedna ženka svake vrste smeju da uđu na Nojevu barku. Uz pomoć lukave bubašvabe i sreće koja im se nasmešila, Vini i Tito uspevaju da neprimetno uđu na Barku i zajedno spreče sukob između mesoždera i biljojeda. U isto vreme, životinje izvode niz klasičnih pesama inspirisanih poznatim pesnikom Vinisijusom de Moraesom. Mogu li ovi talentovani skriveni putnici da muzikom razbiju napetost i pomognu ovim zatvorenim stvorenjima da prežive zajedno 40 dana i 40 noći?

 

Tačka povratka (Češka, Slovačka, Poljska, Srbija, 2023)

Izvorni naslov: Bod obnovy / Restore Point

Reditelj: Robert Holz

Scenario: Tomislav Cecka, Robert Holz, Zdenek Jecelin

Direktor fotografije: Filip Marek

Uloge: Andrea Mohylová, Matěj Hádek, Václav Neužil

Žanr: kriminalistički / drama / SF

Trajanje: 115 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 18. april 2024. godine

Sinopsis: Godina je 2041. i svet je na ivici propasti. Naučnici su razvili metod kojim se žrtve nasilnih zločina mogu vratiti u život, dajući priliku ambicioznom detektivu da na taj način reši slučaj dvostrukog ubistva.

Ovo je istinska retkost na ovdašnjim repertoarima – žanrovski jasno određen film koji nam stiže iz Češke (zapravo, Tačka povratka je koprodukcija Češke, Slovačke, Poljske i Srbije). Reč je o znalačkom spoju distopije pod uticajem Istrebljivača (Blade Runner) i misterije o potrazi za serijskim ubicom. Ovaj film, osim toga, može da se podiči i sa čak osam nominacija za češke filmske nacionalne nagrade (Češki lav) u udarnim kategorijama, i tom je prilikom Tačka povratka osvojila Češke lavove u kategoriji najbolje fotografije, najbolje montaže, najboljeg zvuka i najbolje scenografije, a tu je i Češki lav po odluci publike. Među saradnicima, tu u svojstvu koproducenata, su i naši Danilo Bećković i Marko Paljić. Tačka povratka je prokrstarila i brojnim svetskim filmskim  festivalima u čijim žižama je žanrovski shvaćen i određen film.

Zoran Janković