U bioskopima od 20. juna 2024. godine

Za pretposlednji četvrtak u ovom junu za distribuciji po bioskopima Srbije spremno je pet premijernih naslova, naravno, poprilično međusobno raznorodnih, i, uz to, sa različitih strana sveta. Tako će od prekosutra u kino-ponudi biti i po film iz Mađarske i Finske, jedan horor iz Australije, te dva studijska filma iz SAD. Evo, dakle, našeg novog zbirnog pregleda.

 

Bajkeri (SAD, 2024)

Izvorni naslov: The Bikeriders

Reditelj: Džef Nikols

Scenario: Džef Nikols

Direktor fotografije: Adam Stoun

Uloge: Ostin Batler, Džodi Kamer, Tom Hardi, Majkl Šenon, Majk Fejst, Bojd Holbruk, Norman Ridus, Bo Nep

Žanr: kriminalistički / drama

Trajanje: 116 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 20. jun 2024. godine

Sinopsis: Zaplet prati uspon motociklističkog kluba sa srednjeg zapada, po imenu Vandali. Posmatran kroz živote svojih članova, klub se tokom jedne decenije razvija od običnog mesta gde se okupljaju lokalni autsajderi u zlokobnu bandu, koja ugrožava jedinstven način života originalne grupe.

Prvobitno planirana distribucija Bajkera je otkazana zbog štrajka američkih glumaca, koji stoga nisu mogli da učestvuju u promotivnoj kampanji i ovog i drugih filmova čija je distribucija bila unapred slučajno zakazana za baš taj period.

Osim zvezdaste podele, Bajkere ponajpre preporučuje ime scenariste i reditelja Džefa Nikolsa, koga upućeniji filmofili već cene na konto filmovi Nađi sklonište, Blato, Ponoćni specijalitet i Voleti, a ovo je njegova već pet po redu saradnja sa vrsnim epizodistom, Majklom Šenonom. Pomenimo da je ključno nadahnuće za ovaj film predstavljala je, kažu, čuvena knjiga fotografija bajkera i prizora iz bajkerskog sveta.

 

Egzorcizam (SAD, 2024)

Izvorni naslov: The Exorcism

Reditelj: Džošua Džon Miler

Scenario: M. A. Fortin, Džošua Džon Miler

Direktor fotografije: Sajmon Dagan

Uloge: Rasel Krau, Rajan Simpkins, Sem Vortington, Kloi Bejli, Adam Goldberg, Ejdrijan Pezdar, Dejvid Hajd Pirs, Samanta Metis

Žanr: horor / triler

Trajanje: 93 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 20. jun 2024. godine

Sinopsis: Problematični glumac Antoni Miler počinje da gubi kontrolu nad svojim životom tokom snimanja horor filma. Već opterećen sopstvenim demonima, suočava se s dodatnim izazovima dok ulazi sve dublje u ulogu. Njegova emocionalna nestabilnost i unutarašnje borbe postaju očigledne dok se odvija rad na filmu. U isto vreme, njegova otuđena kćerka počinje da oseća zabrinutost. Postavlja sebi pitanje da li je njen otac ponovo pod uticajem svojih nekadašnjih zavisnosti ili iza njegove nestabilnosti stoji nešto dublje i mračnije.

Egzorcizam uz određena odlaganja napokon stiže u kino-distribuciju širom sveta, a posebno zanimljiv je predistorijat ovog filma – naime, scenarista i reditelj, Džošua Džon Miler, doskora i sam glumac (prepoznatljiv po vrsnim epizodama u filmovima Na obali reke, Blizu tame, Tinejdžerka veštica, Klasa 1999, Smrtna presuda…) sin je glumca Džejsona Milera, koji je glumio lik oca Damijena Karasa u legendarnom Isterivaču đavola u režiji Vilijama Vridkina.

Radni naziv ovog Egzoricizma (koji je zadržan u slučaju distribucije u Francuskoj) glasi The Georgetown Project, a Fridkinov klasik se i zbiva upravo u Džordžtaunu, tako da događaji opisani u Isterivaču đavola predstavljaju osnovu i ovog Milerovog filma. Podsetimo, Rasel Krau je nedavno glumio glavnu ulogu i u bioskopskom ostvarenju Papin egzorcista, dok ovde glumi glumca koji snima film o isterivanju đavola.

 

Objašnjenje za sve (Mađarska, Slovačka, 2023)

Izvorni naslov: Magyarázat mindenre

Reditelj: Gábor Reisz

Scenario: Gábor Reisz, Éva Schulze

Direktor fotografije: Kristóf Becsey

Uloge: Gáspár Adonyi-Walsh, István Znamenák, Rusznák András, Rebeka Hatházi, Eliza Sodró

Žanr: drama

Trajanje: 151 minut

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 20. jun 2024. godine

Sinopsis: Leto je u Budimpešti, srednjoškolac Abel ne može da se fokusira na završne ispite zbog beznadežne zaljubljenosti u najbolju drugaricu Janku. Razborita Janka, takođe pati zbog neuzvraćene ljubavi prema oženjenom nastavniku istorije Jakobu, koji je imao sukobe sa Abelovim konzervativnim ocem. Tenzije u polarizovanom društvu neočekivano izbijaju na površinu, a Abelov maturski ispit iz istorije pretvara se u nacionalni skandal.

Ovaj festivalski naslov prvo je (u smislu svetske premijere) videla publika na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, svakako jednom od najprestižnijih filmskih fešti A-kategorije na čitavom svetu, gde je ovo mađarsko filmsko ostvarenje osvojilo nagradu za najbolji film u zvaničnom programu Horizonti. Usledila su prikazivanja na festivalima u Čikagu, Lezarku, Los Palmasu, Urugvaju, Bratislavi, Trondhajmu… A, kako je navedeno na filmsko pretraživaču IMDB, budući da je ovaj film (zbog osetljive teme) nastajao bez finansijske podrške Vlade Mađarske, ekipa je morala da se oslobi na mali budžet i razna dovijanja, tako da u filmu glume prijatelji, učenici i nastavnici scenariste i reditelja, dok je Gáspár Adonyi-Walsh, koji tumači rolu Abela, ulogu dobio nakon što se uz video u kome izgovara laž prijavio putem Fejsbuka.

 

Porodični ručak (Finska, Švedska, 2024)

Izvorni naslov: Mummola / Family Time

Rediteljka: Tia Kouvo

Scenario: Tia Kouvo

Direktor fotografije: Jesse Jalonen

Uloge: Elina Knihtilä, Leena Uotila, Ria Kataja, Tom Wentzel, Jarkko Pajunen

Žanr: komedija / drama

Trajanje: 114 minuta

Distributer: Five Stars Film Distribution

Početak bioskopskog prikazivanja: 20. jun 2024. godine

Sinopsis: Kako se navodi u najavi ovdašnjeg distributera, ovo je slojevita drama, sa tipičnim finskim humorom, prati godišnje božićno okupljanje jedne porodice. Raznoliki i autentični članovi porodice prinuđeni su da provedu vreme zajedno, dok tenzije rastu. Pronicljiva studija o savremenim porodičnim odnosima, (ne)mogućnosti uspostavljanja emotivnog kontakta, međugeneracijskim šablonima i stvarima koje ostaju neizrečene.

Sudeći prema internet filmskom pretraživaču IMDb, ovaj film je zasad pobrao 6 festivalskih nagrada i 17 nominacija za iste, uključujući dve nominacije za nagrade Berlinskog filmskog festivala, potom festivala u Valensiji, kao i Rejkjaviku, Sao Paolu, Rigi, Seulu, Rigi, Briselu, Libeku, Transilvaniji…, a tu je i čak 11 nominacija za finske godišnje nacionalne nagrade Jussi. I malo zanimljivosti – Tia Kouvo je ovaj film snimila u kući u vlasništvu svoje babe i dede, a ta je kuća nakon snimanja ovog ostvarenja srušena.

 

Ubod (Australija, SAD, 2024)

Izvorni naslov: Sting

Reditelj: Kija Rouč-Tarner

Scenario: Kija Rouč-Tarner

Direktor fotografije: Bred Šild

Uloge: Džermejn Fauler, Rajan Kor, Alila Braun, Noni Hejzelharst, Robin Nevin, Penelopi Mičel

Žanr: horor / SF / triler

Trajanje: 92 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 20. jun 2024. godine

Sinopsis: Nakon što je krišom gajila uznemirujuće inteligentnog pauka, 12-godišnja Šarlot mora da se suoči sa činjenicama o svom ljubimcu – i da se bori za opstanak svoje porodice – kada se nekada šarmantno stvorenje ubrzo transformiše u džinovsko čudovište koje jede meso.

Ubod je režirao Kija Rouč-Tarner, koji se poklonicima filmskih horora predstavio žanrovski nedvosmisleno profilisanim ostvarenjima Wyrmwood, Wyrmwood: Apocalypse i Nectronic, a ovo je njegov prvi koji se, premda je sniman u Australiji, zbiva u Americi. Film je, kažu, prepun referenci na filmsku, književnu i ostalu pop-kulturnu baštinu, uključujući one koje se tiču filmova Strah od pauka (Arachnophobia), Osmi putnik 3, Predator, odnosno, knjiga Šarlotina mreža i Hobit.

Zoran Janković