U bioskopima od 23. maja 2024. godine

Četvrtak pred nama doneće nam „samo“ tri nova naslova u redovnoj bioskopskoj distribuciju u Srbiji, ali dobra je vest da i unutar tog trojca, reklo bi se, ima dovoljno izazova za filmofile potpuno različtih filmskih ukusa i gledalačkih preferenci; tu je nova „epizoda“ sage o Pobesnelom Maksu, film koji je upravo ovih dana prikazivan i na čuvenom Kanskom filmskom festivalu, kao i nova, ovog puta animirana, avantura osobenog mačka Garfilda, te još jedan dragulj evropskog arthaus filma – „Himera“.

Furioza: Pobesneli Maks Saga (Australija, 2023)

Izvorni naslov: Furiosa: A Mad Max Saga

Reditelj: Džordž Miler

Scenario: Džordž Miler, Nik Laturis

Direktor fotografije: Sajmon Dagan

Uloge: Anja Tejlor Džoj, Kris Hemsvort, Alila Braun, Tom Burk

Žanr: akcija / avantura / naučna fantastika

Trajanje: 148 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 23. maj 2024. godine

Sinopsis: Dok se svet raspada, mladu Furiozu otimaju i ona pada u ruke horde predvođene Gospodarom Dementusom. Prolazeći kroz pustoš, nailaze na naselje Citadela, kojim vlada Besmrtni Džo. Dok se dva tiranina bore za dominaciju, Furioza mora da preživi mnoge izazove i sukobe u pustoši i da pronađe svoj put kući.

„Furiosa: Pobesneli Maks Saga“ je priča o poreklu odmetnute ratnice Furioze pre njenog susreta i udruživanja sa Pobesnelim Maksom. Ova akciona epska saga snimana je u Australiji, poput skoro svih delova „Pobesnelog Maksa“ do sada (osim dela „Pobesneli Maks: Auto-put besa“, kada je padala rekordna kiša koja je pretvorila sušne pustinjske oblasti u bujne zelene površine). Kris Hemsvort je pohvalio izuzetan proces filma: „Nikada nisam bio na setu koji je bio istovremeno zastrašujuć, glasan, bučan, iscrpljujuć, a opet potpuno bezbededan i pod kontrolom.“ „Furiosa: Pobesneli Maks Saga“ upravo ovih dana je imao svetsku premijeru na 77. Filmskom festivalu u Kanu, gde je ispraćen višeminutnim ovacijama. Podsećamo, Džordž Miler je autor i svih prethodnih delova unutar ove franšize, odnosno, jedinstvene filmske sage, dobro znane generacijama filmofila širom sveta i to decenijama unazad.

 

Garfild (SAD, Velika Britanija, Kina, 2024) – u titlovanoj i u sinhronizovanoj verziji

 

Izvorni naslov: The Garfield Movie

Reditelj: Mark Dindal

Scenario: Pol A. Kaplan, Mark Torgav, Dejvid Rejnolds (zasnovano na likovima Džima Dejvisa)

Glasovi (u izvornoj verziji): Kris Prat, Semjuel L. Džekson, Hana Vadingam, Ving Rejms, Nikolas Holt, Sesili Strong

Žanr: animirani / komedija  avantura

Trajanje: 101 minut

Distributer: CON Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 23 maj 2024. godine

Sinopsis: Nakon što se njegov divan, opušten i sit život sa Džonom i Odijem potpuno promeni kada ga poseti njegov otac Vik, Garfild mora da krene u avanturu gde će naučiti nešto potpuno neočekivano…

Ovaj film ulazi u distribuciju tačno dvadeset godina nakon premijernih prikazivanja prošle filmske priče o lenjivom mačku nezgodne narave, a podsetimo da je prethodni film bio urađen u igranoj formi. Prvobitni planovi za čisto animirani film o Garfildu datiraju još sa samog početka devedesetih godina prošlog veka, kada je važio i podnaslov „Sudnji dan“ (Judgement Day), kako je manje-više tih dana glasio i podnaslov legendarnog nastavka čuvenog Kameronovog „Terminatora“.

 

Himera (Italija, Francuska,Švajcarska, Turska, 2023)

Izvorni naslov: La Chimera

Rediteljka: Alice Rohrwacher

Scenario: Alice Rohrwacher, Carmela Covino, Marco Pettenello

Direktorka fotografije: Hélène Louvart

Uloge: Josh O’Connor, Isabella Rossellini, Alba Rohrwacher, Carol Duarte, Vincenzo Nemolato

Žanr: avantura / komedija / fantazija / romansa

Trajanje: 130 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 23. maj 2024. godine

Sinopsis: Svako ima svoju Himeru, nešto što pokušava da postigne, ali nikad ne uspeva da pronađe. Za grupu kradljivaca drevnih dobara i arheoloških čuda, Himera predstavlja izbavljenje od rada i san o lakom bogatstvu. Za Artura, Himera je Benjamina, žena koju je izgubio. Kako bi je pronašao, on izaziva nevidljivo, traži svuda, ulazi u utrobu zemlje u potrazi za vratima zagrobnog života o kojima pripovedaju mitovi. Na avanturističkom putovanju između živih i mrtvih, šuma i gradova, slavlja i samoće, odvijaju se isprepletane sudbine ovih likova, a sve u potrazi za Himerom.

Italijanska sineastkinja Alice Rohrwacher se pre nekoliko godina prevashodno zahtevnijim filmofilima i poklonicima komunikativnijih arthaus filmova sa evropskih adresa preporučila zapaženim i voljenim, takođe igranim ostvarenjem dugog metra „Srećan kao Lacaro“ (Happy As Lazzaro / Lazzaro felice). Film „Himera“ je na svetskom nivou imao prošlog prolećau zvaničnom programu Kanskog filmskom festivalu, a potom je prikazivan i na filmskim feštama u Čikagu, Valjadolidu, Sao Paulu, Geteborgu, Jerusalemu, Monkleru, Lisabonu, Bergenu, Briselu, Bitolju…, kao i na beogradskom Festivalu autorskog filma. Ovaj film je pobrao čak 13 nominacija za italijanske nacionalne  godišnje nagrade „David di Donatello“. Zanimljivo je da je glavni glumac u „Himeri“, Džoš O’Konor, ovaj film snimao u dve etape – nakon prve polovine, igrao je u „Rivalima“ takođe italijanskog autora Luke Gvadanjina, nakon čega se vratio snimanju „Himere“. U „Himeri“ (u ulozi Spalete) igra i srpski glumac Milutin Dapčević, koga mnogi i do dana današnjeg pamte po roli cinkaroša Kengura iz Markovićevog filma „Tito i ja“.

Zoran Janković