U bioskopima od 25. aprila 2024. godine

Poslednji četvrtak u ovom aprilu doneće nam priliku za susret sa pet poprilično međusobno raznorodnih filmskih ostvarenja, u širokom rasponu od arthaus drama, preko spektakularne akcione komedije, japanskeanimirane avanture, sportske romanse, pa sve do srpskog hororora u delo sprovedenog u formi omnibusa. Sva je prilika da će mnogi moći da pronađu nešto za sebe i po svom ukusu unutar te šarenolike skupine bioskopskih noviteta pripremljenih za vikend pred nama.

Kaskader (SAD, 2024)

Izvorni naslov: The Fall Guy

Reditelj: Dejvid Lič

Scenario: Dru Pirs, Glen A. Larson

Direktor fotografije: Džonatan Sela

Uloge: Rajan Gosling, Emili Blant, Aron Tejlor-Džonson, Hana Vadington, Teresa Palmer, Stefani, Hsu

Žanr: akcija / komedija / drama

Trajanje: 126 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 24. aprila 2024. godine

Sinopsis: On je kaskader, i kao i sve članove tog esnafa, njega takođe raznose, pucanju u njega, guraju kroz prozor, bacaju sa najviših visina i sve to radi naše zabave. Sada, neposredno posle nesreće koja ga je umalo koštala karijere, ovaj heroj radničke klase mora da pronađe nestalu filmsku zvezdu, da otkrije zaveru i vrati ljubav svog života, paralelno radeći svoj svakodnevni posao. Šta bi moglo da krene po dobru?

Ovaj potencijalni blokbaster u ovdašnje bioskope stiže sedam dana pre nego što ovaj naslov postane deo redovne kino-distribucije na matičnom mu tržištu u SAD. Reč je o filmskoj adaptaciji nekada popularne televizijske igrane serije , u kojoj je udarnu ulogu tumqačio Li Mejdžors, koga 2024. odmenjuje, čini se, nepogrešivi Rajan Gosling. Nekada kaskader, a već desetak godina i uspešan i veoma tražen reditelj, Dejvid Lič, može da se podiči sa ovim bioskpskim hitovima u svom dosadadšnjem opusu na pšlanu režije: Atomska plavuša, Dedpul 2, Paklene ulice: Hobs & Šo, Superbrzi voz. On je ovde ponovio udružio snage sa svojim stalnim saradnikom, direktorom fotografijem Džonatanom Selom.

 

Rivali (SAD, 2024)

Izvorni naslov: Challengers

Reditelj: Luka Gvadanjino

Scenario: Džastin Karickes

Direktor fotografije: Sayombhu Mukdeeprom

Uloge: Zendaja, Majk Fejst, Džoš O’Konor

Žanr: drama / romansa / sportski

Trajanje: 131 minut

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 24. aprila 2024. godine

Sinopsis: Taši, nekada velika teniska nada, trenirala je svog supruga Arta za uspeh na „Grend Slem” turnirima. Kako bi ga izvukla iz niza poraza, tera ga da igra na turniru nižeg ranga tzv. „čelindžeru”, gde će se suočiti sa Patrikom, poraženim rivalom s kojim oboje imaju komplikovanu prošlost.

Ovo je, reklo bi se, prvi put da jedan od najpreduzetnijih autora savremenog evropskog filma, Luka Gvadanjino, reditelj filmova Melisa P., Ja sam ljubav, Rasprskavanje, Susprija, Zovi me svojim imenom… , radi repertoarski film potpuno neprekrivenih komercijalnih ambicija. U tom smislu, bićemo zanimljivo videti kako će šira publika reagovati na ovaj njegov najnoviji izazov, spoj romanse, blage komedije i priče iz života sportista, sa dodatkom melodrame i motivom ljubavnog trougla. Glumačku podelu predvodi Zendaja, zvezda serije Euforija i sve dužeg niza zapaženih bioskopskih filmova, a tu su i Džoš O’ Konor (Božija zemlja, Darelovi, Kruna, Ćimera) i Majk Fejst (Priča sa zapadne strane, Pinbal…). Možda će vas zanimati i podatak da lik make glavne junakinje glumi ove priče tumači Nada Despotovič, reklo bi se, glumica naših/ovdašnjih korena.

 

Sećanje (Meksiko, SAD, 2023)

Izvorni naslov: Memory

Reditelj: Mišel Franko

Scenario: Mišel Franko

Direktor fotografije: Iv Kap

Uloge: Džesika Čestejn, Piter Sarsgard, Bruk Timber, Džoš Čarls, Merit Viver, Džesika Harper

Žanr: drama

Trajanje: 103 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 24. aprila 2024. godine

Sinopsis: Silvija je socijalna radnica koja vodi jednostavan, ali osmišljen život: prvo njena ćerka, njen posao i susret sa anonimnim alkoholičarima. Sve se menja kada je Saul isprati do kuće nakon njihovog maturskog okupljanja. Njihov iznenadni susret duboko će uticati na oboje dok otvaraju vrata prošlosti.

Mišel Franko je tokom prethodnih deset i kusur godina stalni učesnik glavnih ti zvaničnih progrtama najviđenijih filmskih festivala, a nakon prethodnog mu filma (Zalazak sunca), u kome je ključnu rolu odigrala britanska glumačka zvezda Tim Rot, ovo je prvi put da ovaj meksički i međunarodni sineasta sarađuje i sa holivudskim superstarovima. Franko je na poslednjem Venecijanskom filmskom festivalu bio nominovan u sklou glavnog takmičarskog programa, a istom prilikom, u Veneciji Piter Sarsgard je za glumačku kreaciju upravo u ovom ostvastvarenju osvojio Zlatnog lava za najboljeg glumca.

Porodica X špijuna – Šifra: Belo (Japan, 2023)

Izvorni naslov: Gekijô-Ban Supai Famirî Kôdo: Howaito

Reditelj: Takashi Katagiri

Scenario: Ichirô Ôkouchi

Direktor fotografije: Akane Fushihara

Glasovi: Saori Hayami, Atsumi Tanezaki, Hiroyuki Yoshino, Takuya Eguchi, Ken’ichirô Matsuda, Yuko Kaida

Žanr: komedija / akcija / animirani

Trajanje: 110 minuta

Distributer: CON Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 24. aprila 2024. godine

Sinopsis: On je špijun. Ona je ubica. Zajedno, Loid i Jor kriju svoje dvostruke živote dok se pretvaraju da imaju savršenu porodicu. Njihova usvojena ćerka Anja, telepata, zna tajne svojih roditelja, bez njihovog znanja. Dok pod maskom da vodi svoju porodicu na zimsko putovanje, Loidov pokušaj da napreduje na svojoj trenutnoj misiji Operacija Striks postaje težak kada se Anja greškom umeša i pokrene događaje koji ugrožavaju mir u svetu.

Film se nadovezuje na prethodnik od pre dve godine. Ovaj deo je tokom prvog vikenda prikazivanja u SAD i Kanadi zaradio oko 5 miliona američkih dolara, ušavši u prvih pet nagledanijih filmova u tom periodu, a na globalnom nivou do sada je zaradio koko 52 milion USD.

 

Videoteka – Director’s Cut (Srbija, 2023)

Izvorni naslov: /

Reditelj: Luka Bursać

Scenario: Luka Bursać

Direktor fotografije: Lazar Bogdanović

Uloge: Relja Popović, Igor Benčina, Tamara Isailović, Bogdan Farcas, Zoran Cvijanović, Miloš Miki Trifunović, Miona Marković, Petar Zekavica, Miloš Samolov, Jovana Belović, Jovan Jovanović, Vahid Džanković, Jelena Galović, Nikola Breković, Maja Kulundžija, Maja Medenica, Mina Davidovac, Tamara Rakić, Dobrila Ćirković, Vuk Karanović, Nebojša Šurlan, Sonja Vukićević, Miloš Cvetković, Vladimir Gvojić, Dejan Tončić, Duško Radović, Anđelka Petrović, David Tasić, Đorđe Kadijević, Alisa Lacko

Žanr: fantazija / horor / misterija

Trajanje: 112 minuta

Distributer: samostalna distribucija

Početak bioskopskog prikazivanja: 24. aprila 2024. godine

Sinopsis: Bežeći od policije lokalni bandit pronalazi utočište u napuštenom video klubu. Primoran da tu provede noć odlučuje da pogleda tri filma koja su mu se našla pri ruci. Svaki od njih poučan i strašan pozvaće Bandita na put iskupljenja.

Nakon premijere, ovaj omnibus sa tri filmske priče po scenariju i u režiji jednog filmskog autora u vidu director’s cut-a (rediteljske montaže, montaže po odluci reditelja) stiže i u redovnu bioskopsku distribuciju. Ovo ostvarenje se na prvom mestu obraća ljubiteljima i poznavaocima žanra, kao i onima već upućenima u osobenu i u dovoljnoj meri već sada prepoznatljivu filmsku poetiku ovog mladog reditelja. Osim tri priče, Videoteka ima i uvodnu i isti mah i okvirnu priču, koja povezuije te tri celine. U središnjoj priči glanu ulogu tumači glumac, ali pre svega popularni treper/muzičar, Relja Popović.

Luka Bursać (1990) je diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2014. godine. Debitovao je sa filmom Afterparty (2017), mračnom komedijom koja se bavi životom omladine u beogradskom klabingu. Film je osvojio nagradu za najbolji debi na 46. FEST-u, a međunarodnu premijeru imao je na Rejndens festivalu, pored toga što je osvojio nekoliko nagrada na domaćim festivalima. Bursać je režirao i brojne muzičke spotove, kratke filmove i reklame.

Zoran Janković