U bioskopima od 27. juna 2024. godine

Moglo bi se uz podosta sigurnosti ustvrditi da je i ove sedmice ponuda bioskopskih noviteta u dovoljnoj meri raznovrsna – tu su tri potencijalna letnja bioskopska hita, od čega su dva naslova u sklopu popularnih filmskih franšiza, kao i povratak Kevina Kostnera filmskoj režiji, te jedna romantična komedija sa francuskog govornog područja.

Gospodin Blejk (Luksemburg, Francuska, Belgija, 2023)

Izvorni naslov: Complètement cramé / Well Done!

Reditelj: Gilles Legardinier

Scenario: Gilles Legardinier, Christel Henon (po romanu G. L.)

Direktor fotografije: Stéphane Le Parc

Uloge: John Malkovich, Fanny Ardant, Émilie Dequenne, Philippe Bas, Eugénie Anselin

Žanr: komedija / drama / romansa

Trajanje: 100 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 27. jun 2024. godine

Sinopsis: Kako bi sačuvao uspomene na svoju nekadašnju suprugu koja je bila francuskinja, britanski biznismen i udovac Endru Blejk preuzima, u jednoj plemićkoj kući u Francuskoj posao batlera. Njegov život menja se kada je primoran da kormilari kroz ekscentrično ponašanje dame iz višeg staleža i prisutnog kućnog osoblja.

 

Grozan ja 4 (SAD, 2024) – sinronizovano / titlovano

Izvorni naslov: Despicable Me 4

Reditelji: Kris Reno, Patrik Delaž

Scenario: Ken Dorio, Majk Vajt

Glasovi: Aleksandar Gligorić, Anja Orelj, Branislav Jevtić, Dragan Vujić, Dušica Novaković, Đurđina Radić, Mariana Aranđelović, Marko Marković, Maša Nikolić, Milan Antonić, Milan Tubić, Mina Ivanović, Mina Lazarević, Mina Nenadović

Žanr: animacija / avantura / komedija

Trajanje: 95 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 27. jun 2024. godine

Sinopsis: Prošlo je sedam godina od poslednjeg filma u ovom serijalu. Omiljeni svetski superzlikovac Gru, koji je postao agent Lige protiv zlikovaca, vraća se u uzbudljivu, smelu, novu eru haosa Malaca u Iluminejšnovom filmu Grozan ja 4. Gru se suočava sa novim neprijateljem Maksimom Le Malom  i njegovom fatalnom devojkom Valentinom, a porodica je primorana da beži.

Glasove u izvornoj audio-verziji posudili su: Stiv Karel, Kristin Vig, Džoi King, Vil Ferel, Sofija Vergara, Stiv Kugen, Stiven Kolbert, Miranda Kozgrouv… S tim u vrzi, Grozan ja 4 će se u našoj zemlji prikazivati u dve varijante – sinhronizovanoj i titlovanoj. Zanimljivo je da će ovaj potencijalni ranoletnji blokbaster u naše bioskope stići sedam dana ranije u odnosu na SAD. A jedan od scenarista ovog dela je i glumac-scenarista-reditelj, Majk Vajt, kod nas možda najprepoznatljiviji po zaslugama kreatotra planetarno uspešne crnhumorne igrane serije Beli lotos (White Lotus).

 

Horizont: Američka saga – Prvo poglavlje (SAD, 2024)

Izvorni naslov: Horizon: An American Saga – Chapter 1

Reditelj: Kevin Kostner

Scenario: Džon Berd, Kevin Kostner

Direktor fotografije: Džej Majkl Maro

Uloge: Kevin Kostner, Sijena Miler, Sem Vortington, Džena Maloun, Ouven Krau Šu, Tatanka Mins, Ela Hant, Tim Gini, Đovani Ribizi, Deni Hjuston, Kolin Kaningem, Skot Hejz, Tom Pejn, Ebi Li, Majkl Ruker, Vil Paton, Džim Lau

Žanr: drama / vestern

Trajanje: 181 minut

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 27. jun 2024. godine

Sinopsis: Film prati petnaestogodišnji period širenja i naseljavanja američkog zapada pre i posle Građanskog rata. Tokom ovog razdoblja, Amerika prolazi kroz transformaciju, koja oblikuje istoriju i sudbinu te regije.

Ovo je prvi deo planiranog Kostnerovog filmskog diptiha na vestern teme, a, kako tvrde verzirani I obavešteni, epskih razmera, kao i Kostnerova četvrta filmska režija. Da podsetimo, prethodili su mu filmovi Ples sa vukovima, Poštar i Open Range; osim toga, ovo je prva Kostnerova filmska režija počev od 2003. godine. Kostner je poslednjih godina povratio i popularnost i poštovanje, ponajpre zahvaljujući pokazanom u televizijskoj seriji Jeloustoun, koja je u žanrovskom smislu bliska Horizontu. Sam kraj juna kao kino-start pokazuje da finansijeri, producenti I prikazivači imaju velika očekivanja kada je zarada ovog film na bioskopskim blagajnama u pitanju. Zasad nije poznat tačan datum početka bioskopske distribucije drugog „parčeta“ Horizonta.

 

Tiho Mesto: Dan prvi (SAD, Velika Britanija, 2024)

Izvorni naslov: A Quiet Place: Day One

Reditelj: Majkl Sarnoski

Scenario: Majkl Sarnoski (autori priče filma su Džon Krasinski i Sarnoski)

Direktor fotografije: Pet Skola

Uloge: Džozef Kvin, Lupita Nijongo, Aleks Volf, Đimon Hunsu, Tea Batler, Dženifer Vudvard,

Žanr: drama / horor / naučna fantastika

Trajanje: 100 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 27. jun 2024. godine

Sinopsis: Radnja filma odvija se u Njujorku, tokom prvog dana invazije vansemaljaca i prati ženu koja mora da se kreće kriz grad obuzet strahom. U tome joj pomaže grupa preživelih.

U produkcijskoj kući Paramaunt decidno tvrde da ovo nije nastavask, već prednastavask prvog filma u ovom zapaženom serijalu. Reditelj prvog filma, dobro poznati glumac Džon Krasinski, ovde je priusutan u svojstvu jednog od autora priče, kao i jednog od producenata. Upućenije filmove će, sva je prilika zaintrigirati činjenica da je ovaj deo režirao (a i scenario napisao) Majkl Sarnoski, koji je pre par godina zasluženo bio hvaljen na konto istih zaduženja u slučaju arthaus drame Svinja (Pig) sa Nikolasom Kejdžom „na čelu“ glumačkohg ansambla. Sarnoski je u ovo Tiho mesto „doveo“ i direktora fotografije pomenute Svinje – Peta Skolu.

Zoran Janković