U bioskopima od 28. marta 2024. godine

Počev od četvrtka, 28. marta 2024. godine godine, repertoarska pknuda bioskopa u našoj zemlji biće bogatija za čak osam međusobno raznorodnih novih filmskih ostvarenja.

Detaljnije o svima njima o svakom u zbirnoj najavi pred vama.

Artur kralj (SAD,2024)

Izvorni naslov: Arthur The King

Reditelj: Sajmon Selan Džouns

Scenario: Majkl Brent, Mikael Lindnord

Direktor fotografije: Žak Žufr

Uloge: Mark Volberg, Simu Liu, Džulijet Rajlens, Natali Emanuel, Ali Suliman, Ber Grils, Pol Gilfojl

Žanr: avantura

Trajanje: 90 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 28. mart 2024. godine

Sinopsis: Tokom deset dana i 435 milja, stvara se neraskidiva veza između profesionalnog avanturističkog trkača Majkla Lajta i njegovog saputnika, uličnog psa koji dobija ime Artur. Zasnovan na neverovatnoj istinitoj priči, ovaj film prati Lajta, koji očajnički želi poslednju šansu za pobedu i koji ubeđuje sponzora da podrži njega i tim sportista na Svetskom prvenstvu u avanturističkim trkama u Dominikanskoj Republici. I dok se tim upire do svojih poslednjih granica izdržljivosti, Artur na potpuno drugačiji način pokazuje šta pobeda, odanost i prijateljstvo zaista znače.

U glumačkoj filmografiji superstara Marka Volbergasu desetine i desetine hitova i/ili hvaljenih ostvarenja (Noći bugija, Tri kralja, Savršena oluja, Posao u Italji, The Departed, Ted, Jedini preživeli…), tu su i dve glumačke nominacije za Oskara, a ovaj film je druga, pa još i uzastopna radnja sa rediteljem Sajmonom Selanom Džounsom (nedavno je u svetu striming dosta pažnje privukao njihv zajednički hit – akciona komedija Porodični plan). Ovaj film je zasnovan na istinitim događajima i dokumentarističkoj prozi, a prvobitno je trebalo da ga režira islandski i međunarodni sineasta, Baltazar Kormakur.

 

Dečak i čaplja (Japan, 2023)

 

Izvorni naslov:  Kimitachi wa dô ikiru ka / The Boy and The Heron

Reditelj: Hayao Miyazaki

Scenario: Hayao Miyazaki

Žanr: animirani / fantazija

Trajanje: 124 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 28. mart 2024. godine

Sinopsis: Nakon što je tokom rata izgubio majku, mladi Mahito seli se na porodično imanje na selu. Tamo ga niz misterioznih događaja vodi do osamljene i drevne kule, u kojoj živi nestašna siva čaplja. Kada Mahitova nova maćeha nestane, on prati sivu čaplju u kulu i ulazi u fantastičan svet koji dele živi i mrtvi. Dok kreće na epsko putovanje sa čapljom kao vodičem, Mahito mora da otkrije tajne ovog sveta i istinu o sebi.

Pred nama je, nakon premijere na 52. FEST-u u našem glavnom gradu, prvi Mijazakijev film u deset godina. Mijazaki je najveći živući autor animiranog filma današnjice, a njegova ranija dela (Zamak na nebu, Moj komšija Totoro, Porko Roso, Kikina služba za dostavu, Princeza Mononoke, Začarani grad, Pokretni dvorac…) poptvrđeni su klasici u baštini svetskog filma. Dečak i čaplja je nedavno ovenčan Oskarom za najbolji animirani film u 2023. godini.

 

Godzila X King: Novo carstvo

Izvorni naslov:  Godzilla x Kong: The New Empire

Reditelj: Adam Vingard

Scenario: Teri Rosio, Sajmon Beret, Džeremi Slejter

Direktor fotografije: Ben Serezin

Uloge: Rebeka Hol, Brajan Tajri Henri, Den Stivens, Kejli Hotl, Aleks Ferns, Fala Čen

Žanr: akcija / avantura / naučna fantastika

Trajanje: 155 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 28. mart 2024. godine

Sinopsis: Kako se navodi u prerdstavljanju ovog filma s tačke ovdašnjeg distributera, svedočite usponu novog carstva u najboljim bioskopskim formatima! Epohalni novi film produbiće istoriju titana, njihovo poreklo i tajne Otoka lobanja! Epska bitka se nastavlja! Filmski Monsterverse studija Legendary donosi eksplozivni okršaj između Godzile i Konga u potpuno novoj avanturi koja stavlja moćnog Konga i strašnog Godzilu u borbu protiv kolosalne pretnje skrivene unutar našeg sveta, izazivajući njihovo vlastito postojanje – i naše. „Godzila x Kong: Novo carstvo“ dublje istražuje istoriju ovih titana i njihovog porekla, kao i tajne Otoka lobanja i dalje, otkrivajući mitološku bitku koja je pomogla oblikovati ova izvanredna bića i zauvek ih povezala sa čovečanstvom.

Naravno, reč je o nastavku planetarnog hita iz 2021. godine, a posebno je zanljivo da su ponovo na okupu reditelj (Adam Vingard, u Holivud pristigao iz sveta nezavisnih filmova horor žanrovskog usmerenja) i dvoje udarnih i najprepoznatljivijih glumaca (Rebeka Hol i Brajan Tajri Henri),  a njima se sada pridružio i Den Stivens, koga smo gledali u popularnoj seriji Dauntonska opatija, ali u jednom od ranijih Vingardovih filmova – trileru/hororu Gost.

 

Majčinski instinkt (SAD, 2024)

Izvorni naslov:  Mothers’ Instinct

Reditelj: Benua Delom

Scenario: Sara Konrat (po romanu Barbare Abel)

Direktor fotografije: Benua Delom

Uloge: En Hetavej, Džesika Čestejn, Džoš Čarls, Karolin Lagerfelt, Andersen Danijel Li

Žanr: drama / triler

Trajanje: 94 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 28. mart 2024. godine

Sinopsis: Ovo je, kako najavljuju, uznemirujući psihološki triler o dve najbolje prijateljice i komšinice, Alis i Selin, čiji su savršeni životi u predgrađu 60-ih uništeni tragičnom nesrećom s jednim od njihove dece. Film je nastao prema istoimenom bestseler romanu Barbare Abel (Derriere la haine). Alis i Selin žive tradicionalnim načinom života s uspešnim muževima i sinovima istog uzrasta. Savršeni životni sklad iznenada je narušen nakon tragične nesreće. Pratimo Alis i Selin dok njihove porodične veze postepeno potkopavaju osećaji krivice i paranoja, od kojih se razvijaju sumnje koje otkrivaju mračnu stranu majčinske ljubavi.

Ne dešava se često da direktor fotografije ujeDno i režira neki film; traženom filmskom snimatelju (snimao je, između ostalog, i film Minimata sa Džonijem Depom u glavnoj roli, a taj je film većim delom pre nekoliko godina sniman uporavo u našoj zemlji); Delomu je ovo rediteljski prvenac na planu dugog metra, a za svoj debi izabrao je ekranizaciju bestselera belgijske auitorke Barbare Abel. Zanimljivo je i da je ovo treći film u kome glume En Hetavej (prethodno su bili i deo glumačkih postava filmova Interstelar i Vreme armagdeona), ali i prvi u kome i zapravo „dele ekrane“, odnosno, imaju zajedničke scene.

 

Naslednik (Francuska, Kanada, Belgija, 2023)

Izvorni naslov:  Le successeur

Reditelj: Gzavije Lgran

Scenario: Gzavije Lgran, Dominik Parento-Lbuf

Direktorka fotografije: Natali Diran

Uloge: Mak-Andre Groden, Iv Žak, Leticija Isamber, An-Elisabet Bose,

Žanr: drama / triler

Trajanje: 112 minuta

Distributer: Five Star Film Distribution

Početak bioskopskog prikazivanja: 28. mart 2024. godine

Sinopsis: Elias Barns ima 30 godina i novi je umetnički director slavne pariske modne kuće. Ali bol u grudima počinje da mu raste zajedno sa očekivanjima koja poslodavac ima od njega. U isto vreme, kao grom iz vedra neba dobija poziv da se vrati u Montreal i organizuje sahranu oca od koga se odavno otuđio. Na tom putu otkriva da je od njega možda nasledio i nešto mnogo gore od slabog srca.

Ovaj film, treći rad dugog metra u opusu svog reditelja (i scenariste) nakon ovdašnje festivalske premijere na FEST-u krajem zime za nama, dolazi sa preporukom u vidu ućešća na Filmskom festivalima u San Sebastijanu i Lezarku (u Francuskoj).

 

Ukus ljubavi (Francuska, Belgija, 2023)

Izvorni naslov:  La Passion de Dodin Bouffant

Reditelj: An Hung Tran

Scenario: Marsel Ruf, An Hung Tran

Direktor fotografije: Džonatan Rikbur

Uloge: Benua Mažimel, Žilijet Binoš, Emanuel Selinže

Žanr: drama / istorijski / romansa

Trajanje: 135 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 28. mart 2024. godine

Sinopsis: Godine 1885, kuvarica bez premca Evgenija radi za čuvenog gurmana Dodina. Tokom 20 godina njihovog poznanstva, gastronomska praksa i uzajamno divljenje prerasli su u romantičnu vezu. Njihova povezanost stvara jela, jedno ukusnije od drugog, koja zbunjuju čak i najslavnije kuvare na svetu. Ali Evgenija voli svoju slobodu i nikada nije želela da se uda za Dodina. Zato on donosi odluku da uradi nešto što nikada ranije nije radio: da kuva za nju.

Ovaj film je pobrao gledalačke simpatije, hvalospeve i nagrade širom sveta, a bio je i nacionalni predstavni u trci za Oskara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma (filmova sa neengleskog govornog područja) za 2023. godine. Među nagradama se, kanda, ističe ona za najbolju režiju na Kanskom filmskom festivalu lane. Kod nas je ovaj film prrvobitno bio prikazan pre nekoliko sedmica – na programu ovogodišnjeg FEST-a. Ljubiteljima trivije svakako će biti zanimljiv podatak da su dvoje glavnih glumaca u stvarnom životu bili u braku, i to pet godina.

 

Vau vau Zvezda 2 (SAD, Kina, 2021) – sinhronizovano

Izvorni naslov:  Rock Dog 2: Rock Around the Park

Reditelj: Mark Baldo

Scenario: Alek Sokolv, Deniz Bredli, Majk Bandli

Žanr: animirani / avantura / komedija

Trajanje: 90 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 28. mart 2024. godine

Sinopsis: Bodi je tibetanski mastif od koga se očekuje da bude sledeći seoski čuvar stada veselih ovaca, ali nema strasti da preuzme tu ulogu. Bodi želi da postane najveća zvezda rokenrola! Godinu dana nakon prve emisije: Bodi i njegov bend su postali lokalno poznati – čak imaju i verne fanove! Ali kada im muzički mogul po imenu Lang pruži priliku da idu na turneju sa pop senzacijom, Lil Foki – Bodi i njegovi prijatelji shvate da slava ima svoju cenu i na kraju otkriju da samo ako ostanete verni sebi možete da oslobodite moć rokenrola!

 

Za danas toliko (Srbija, Republika Srpska – Bosna i Hercegovina)

Reditelj: Marko Đorđević

Scenario: Marko Đorđević

Direktor fotografije: Stefan Milosavljević

Uloge: Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević, Milica Jovović, Goran Bogdan, Miona Pejaković

Žanr: drama / komedija

Trajanje: 105 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 28. mart 2024. godine

Sinopsis: Spremanjem omiljenih mu kolača – čupavaca, Šarenci uspevaju da namame najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad tla, rasterujući tamne oblake vedrinom.

Za danas toliko je drugi dugometražni Markov film, do sada prikazan jedino na ovogodišnjem FEST-u gde je dobio dve nagrade – Nagradu glavnog žirija za najbolju glumicu koja je pripala Ivani Vuković, i nagradu „Milutin Čolić“ za najbolji srpski film. U okviru Festivala autorskog filma 2019. godine, prikazan je njegov debitantski dugometražni igrani film Moj jutarnji smeh koji na pomenutom festivalu dobija gran-pri „Aleksandar Saša Petrović“, a odmah nakon toga imaće i internacionalnu premijeru na Roterdamskom filmskom festivalu kao i puno uspeha na festivalima u našoj zemlji i inostranstvu. U oba filma najzamšnije role tumače Filip Đurić i Ivana Vuković, a Marko Đorđević je u oba filma bio i reditelj, i scenarista, i montažer. Od osnivanja Audio vizuelnog centra Republike Srpske ovo je prvi celovečernji igrani film koji je ujedno i koprodukcija Srbije i Republike Srpske.

Zoran Janković