U bioskopima od 29. februara 2024. godine

DINA: DRUGI DEO (SAD, Kanada, 2024)

Izvorni naslov: Dune: Part Two

Reditelj: Denis Vilnev

Scenario: Denis Vilnev, Džon Spejts (po romanu Frenka Herberta)

Direktor fotografije: Greg Frejzer

Uloge: Timoti Šalame, Zendaja, Rebeka Ferguson, Džoš Brolin, Ostin Batler, Florens Pju, Dejv Bautista, Kristofer Voken, Stiven. Mek Kinli Henderson, Lea Sejdu, Stelan Skarsgard, Šarlot Rampling, Havijer Bardem

Žanr: naučna fantastika / akcija / avantura / drama

Trajanje: 166 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopske distribucije u Srbiji: 29. februar 2024. godine

Sinopsis: Radnja nastavlja putovanje Pola Atreida, sada ujedinjenog sa Šani i Fremenima, dok ide na ratni put osvete protiv onih koji su uništili njegovu porodicu. Suočen sa izborom između ljubavi svog života i sudbine poznatog univerzuma, on nastoji da spreči užasnu buduc´nost koju samo on može da predvidi.

Poštovaoci i ljubitelji i proze Frenka Herberta i rediteljskog dstilas i izraza Denisa Vilneva, svakako znaju šta mogu da očekuje od drugog dela ovog spektakla. S one strane Atlantika već su pristigli prvi/rani prikazi iz pera tamošnjih viđenih i cenjenih kritičara, i gotovo su svi ushićeni onim što Dina: Drugi deo nudi na dobro poznate teme. Među novim licima i imenima u glumačkoj podeli je i sve traženiji Ostin Batler, zapažen po vrsnoj glumačkoj kreaciji u naslovnoj roli u Elvisu scenariste i reditelja Baza Larmana.

 

JORGOVANI (Srbija, 2024)

Reditelj: Siniša Cvetić

Scenario: David Jakovljević

Direktor fotografije: Zoran Jovanović Žofr

Uloge: Sloboda Mićalović, Ivan Bosiljčić, Gordan Kičić, Mima Karadžić, Isidora Janković, Jovan Jovanović, Jana Bjelica, Nebojša Dugalić, Pavle Čemerikić, Nenad Okanović, Vahid Džanković, Petar Vasiljević…

Žanr: komedija

Trajanje: 83 minuta

Distributer: Art Vista

Početak bioskopske distribucije u Srbiji: 29. februar 2024. godine

Sinopsis: Glavni junaci su Katarina i Igor, glumci koji su zajedno i na ekranu i van njega. Zaneseni sevanjem bliceva i ogluveli od aplauza, oni se, iako nerazdvojni, dugo nisu ni čuli ni videli, sve do dodele nagrada za najbolju seriju godine. Na fešti gde će se okupiti cela ekipa, postaće jasno da su njihovi životi veća melodrama od one koju su snimali.

Scenarista David Jakovljević i reditelj Siniša Cvetić su saraživali na nizu studentskih kratkih filmova, a nakon Usekovanja, njihovog profesionalnogh debija na planu igrane forme dugog metra, na red su stigli i Jorgovani, kombinacija, kažu, romantične komedije i satire. I ovaj film je nastao u produkciji beogradskog Košutnjak Film, a, podsetimo, zapaženo i višestruko Usekovanje svetsku je premijeri umalo u zvaničnom programu Moskovskog filmskog filmova, odakle se vratilo sa dva festivalska odličja. Prethodnoh dana, Jorgovani su prikazivani u Glavnom takmičarskom programu aktuelnog izdanja FEST-a u našem glavnom gradu.

 

UDAR SREĆE (Francuska, SAD, Velika Britanija, 2023)

Izvorni naslov: Coup de Chance

Reditelj: Vudi Alen

Scenario: Vudi Alen

Direktor fotografije: Vitorio Storaro

Uloge: Lu d Laž, Melvil Pupo, Nils Šnajder, Valeri Lmersije, Zelda Zilberštajn

Žanr: komedija / drama / romansa

Trajanje: 96 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopske distribucije u Srbiji: 29. februar 2024. godine

Sinopsis: Priča o slučajnosti i sreći i ulogama koje imaju u našim životima. Fani i Žan izgledaju kao srećan bračni par, jednako profesionalno ostvareni oni žive u predivnom apartmanu u ekskluzivnom kraju Pariza i deluje da su zaljubljeni isto kao kada su se i upoznali. Međutim, kada Fani slučajno naiđe na bivšeg školskog drugara Alana, obara je s nogu. Kada se uskoro ponovo vide, postaju sve bliži.

Udar sreće je jubilarni, pedeseti po redu neumornog sineaste i dfilmskog pripovedača Vudija Alena; u isti mah, ovo je prvi Alenov film kojio je u potpunosti snimljen u Francuskoj, na francuskom jeziku, sa francuskim glumcima. Međutim, to ne bi trebalo da čudi, jer je Alen osvedočeni frankofil, a njegovi filmovi uvek su bili određeni i dimenzijom iniverzalnosti, te prenošenje Alenovih stilema i tematskih opsesija u francusko okruženje ne bi trebalo da pobudi veće iznenađenje.

Zoran Janković