U bioskopima od 30. maja 2024. godine

U ovosedmičnoj zbirnoj najavi koja upravo sledi pred vašim očima saznaćete šta nas to sve novo očekuje u ovdašnjim bioskopima od četvrtka, 30. maja. U pitanju su četiri ostvarenja – dva horora (od čega jedan danski, pa još i nastavak ljubiteljima žanra dobro znanog klasika), jedna anima i jedna američka krimi-komedija reditelja koji se prvi put okušao u tom žanru.

Haikyuu!!: The Dumpster Battle (Japan, 2024)

Izvorni naslov: Gekijôban Haikyû!! Gomi Suteba no Kessen

Reditelj: Susumu Mitsunaka

Scenario: Susumu Mitsunaka (po mangi Haruichija Furudatea)

Direktor fotografije: Yumiko Nakata

Uloge: Kaito Ishikawa, Ayumu Murase, Yuichi Nakamura, Hisao Egawa, Yûki Kaji, Koki Uchiyama

Žanr: animirani / drama / komedija

Trajanje: 85 minuta

Distributer: CON Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 30. maj 2024. godine

Sinopsis: Odbojkaški tim Karasuno High sukobiće se u finalnom meču sa svojim starim rivalima iz tima Nekoma High School u utakmici nakon koje nema revanša.

Ovom filmu je prethodila istoimena manga, iz koje je prvo izrođena televizijska animirana serija. Pomenuti film je do ovog trenutka na globalnom nivou zaradio oko 74 miliona američkih dolara.

 

Noćni čuvar: Demoni su večni  (SAD, Velika Britanija, Kina, 2024)

Izvorni naslov: Nattevagten – Dæmoner går i arv / Nightwatch: Demons Are Forever

Reditelj: Ole Bornedal

Scenario: Ole Bornedal

Uloge: Fanny Leander Bornedal, Nikolaj Coster-Waldau, Alex Høgh Andersen, Sara Viktoria Bjerregaard, Kim Bodnia, Paprika Steen, Sonja Richter

Direktor fotografije: Lasse Frank Johannessen

Žanr: horor / misterija / triler

Trajanje: 110 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 30 maj 2024. godine

Sinopsis: Martinova ćerka Ema počinje da radi kao noćna čuvarka kako bi saznala šta se zaista desilo njenim roditeljima pre skoro trideset godina. Susret sa Vermerom u njegovoj zatvorskoj ćeliji budi ovog serijskog ubicu iz kome i započinje niz sudbonosnih događaja.

Glumac Nikolaj Koster-Valdau (široj publici možda najprepoznatljiviji po rol i čuvenim Igrama prestola) i scenarista-reditelj Ole Bornedal se nakon pune tri decenije vraćaju svetu koji su svetu prvi put predočili davne 1994. godine prvim filmom iz ovog serijala (s tim da je Borendal samo tri godine docnije bio zadužen i za američki prepravak tog skandinavskog hita – sa Juenom MekGregorom u glavnoj ulozi). Nakon te američke „međustanice“ Noćni čuvar je nanovo u matičnoj Danskoj, gde je ovaj novi film već pobrao pet nominacija za nacionalna filmska odličja. U novom filmu igra i Kim Bodnija, i kod nas i vljen na konto glumačkih kreacija u filmovima U Kini jedu pse, Diler, te hit-seriji Most…, a tu je i veteranka skandinavskog glumišta Paprika Steen, kao i Sonja Richter. U ovom filmu značajnu ulogu igra i rediteljeva kćerka, Fanny Leander.

 

Stranci: Prvo poglavlje (SAD, 2024)

Izvorni naslov: The Strangers: Chapter 1

Reditelj: Reni Harlin

Scenario: Alan R. Koen, Alen Fridlend (po priči Brajan Bertiona)

Direktor fotografije: Hoze Dejvid Montero

Uloge: Medlin Petč, Rajan Baun, Froj Gutijeres, Ben Kartrajt, Stivi Dejvis, Ričard Brejk

Žanr: horor

Trajanje: 91 minut

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 30. maj 2024. godine

Sinopsis: U centru zbivanja je mladi par koji putuje preko granice kako bi započeo novi život. Na žalost, na putu prema severu pokvari im se auto. Zarobljeni tokom noći u Oregonu, oni se prijavljuju u osamljeni Airbnb. Nedugo nakon smeštanja, trojica nepoznatih ljudi počinju da ih maltretiraju, a borba za život tek počinje…

Iskusni Reni Harlin, reditelj hit filmova Noćna mora u Ulici brestova 4, Umri muški 2, Alpinista, Dug poljubac za laku noć, Duboko, plavo more…, u prethodnom je periodu simultano snimio čak tri filma iz ovog preporođenog serijala. Snimanje se odvijalo u Slovačkoj, a ovi Stranci su rimejk hit-ostvarenja istog naslova iz 2008. godine. Mnogi će Medlin Peč prepoznati po roli iz tinejdžerske hit-serije Riverdejl. Zasad nije poznato kada će se u distribuciji naći i preostala dva ostvarenja iz ove friške trilogije.

 

Ubica (SAD, 2023)

Izvorni naslov: Hit Man

Reditelj: Ričard Linklejter

Scenario: Ričard Linklejter, Glen Pauel (po novinskom članku Skipa Holndsvorta)

Direktor fotografije: Šejn F. Keli

Uloge: Glen Pauel, Adrija Arhona, Reta, Ostin Amelio, Moli Bernard, Majk Markof, Bet Bartli

Žanr: akcija / komedija/ kriminalistički

Trajanje: 115 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 30. maj 2024. godine

Sinopsis: Gari Džonson je profesora koji drži do strogih principa i koji radi kao lažni ubica u policijskoj upravi u Nju Orleansu. Prirodno nadaren da se prilagodi različitim okolnostima i ličnostima, kako bi se približio očajnim ljudima koji se nadaju da će uz njegovu pomoć moći da se osvete svojim neprijateljima, Gari upada na moralno sumnjivu teritoriju, kada ga privuče jedan od potencijalnih kriminalaca, prelepa mlada žena po imenu Medison. Kada se Medison zaljubi u jednu od Garijevih ličnosti kao ubice, misterioznog i seksi Rona, njihova strasna afera pokrenuće lančanu reakciju pretvaranja, obmane i podizanja uloga.

Scenarista i reditelj Ričard Linklejter (ator zapaženih filmova Zabušant, Opčinjeni i zbunjeni, Pre svitanja, Pre sumraka, Pre ponoči, Dečaštvo…) i glumac Glen Pauel su, nakon rada na filmu Everybody Wants Some!! iz 2016. godine, ponovo udružili snage, s tim da su ovog puta zajedno i napisali scenario i producirali ovaj film, inače, prvi Linklejterov rad na žanrovski naglašenije teme. Nakon zapaženih prikazivanja na viđenim filmskim festivalima u Veneciji i Torontu, Netfliks je za 20 miliona tamošnjih dolara otkupio prava za ovaj film za teritoriju SAD-a.

Zoran Janković