U bioskopima od 4. aprila 2024. godine

Filmofile od četvrtka, 4. aprila 2024. godine, u bioskopskoj distribuciji čekaju četiri nova filmska naslova i izazova.

Saznajte više o ovim filmovima u zbirnom predstavljanju koje upravo sledi.

Iznenada sami (Francuska, Island, Belgija, 2023)

Izvorni naslov: Soudain seuls

Reditelj: Toma Bidgen

Scenario: Toma Bidegen, Delfin Gleiz, Valentin Montei (po romanu Isabel Autisije)

Direktor fotografije: Nikola Lua

Uloge: Melani Tjeri, Žil Leluš

Žanr: drama / triler

Trajanje: 113 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 4. april 2024. godine

Sinopsis: Vinsent i Lora čine strastveni, ali nestabilni par koji se upušta u avanturu jedrenja oko sveta kako bi osvežili svoju vezu. Tokom putovanja, odlučuju da istraže ogromno napušteno ostrvo na obali Čilea. Uhvaćeni u oluji, sklanjaju se u napuštenu stanicu za lov na kitove na jednu noć, ali sutra ujutru vide da je njihov čamac nestao. Zaglavljeni u neprijateljskom okruženju bez sredstava komunikacije, sa sve manje zaliha hrane i uz jaku zimu, oni moraju zajedno da vode borbu za život i opstanak, što će zauvek promeniti njihov odnos…

Ovaj film je prvobitno zamišljen kao projekat na engleskom jeziku sa Džejkom Džilenholom i Vanesom Kirbi u glavnim ulogama, ali i u ovom svom, završnom vidu pred istinske filmofile on iznosi podosta aduta – Bidgen je iskusan scenarista, možda najprepoznatljiviji po saradnji sa Žakom Odijarom (u slučaju filmova Prorok, The Sister Brothers, Rđa i kost…), a po pitanju režije  ovo mu je drugi dugometražni igrani film, uz to, sniman na nedovoljno poznatom nam Islandu. Osim toga, tu su i Tjeri i Leluš, a ovaj film pred nas stiže i sa preporukom učešća na filmskim festivalima u Singapuru, Hong Kongu, ali pre svega i na našem FEST-u.

 

Monkey Man (SAD, Kanada, Singapur, Indija, 2024)

Izvorni naslov: /

Reditelj: Dev Patel

Scenario: Pol Angunavela, Džon Koli (po priči Deva Patela)

Direktor fotografije: Šaron Majer

Uloge: Dev Patel, Šarlto Kopli, Pitobaš, Vipin Šarma, Skander Ker, Aditi Kakunte, Sobita Dulipala

Žanr: akcija / triler

Trajanje: 121 minut

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 4. april 2024. godine

Sinopsis: Radnja filma je inspirisana legendom o hinduističkom bogu snage i hrabrosti Hanumanu. Patel je u filmu otelotvorio mladića poznatog samo kao Kid (Klinac), koji se svako veče, noseći masku gorile, brutalno i krvavo bori u podzemnom klubu kako bi osigurao opstanak. Posle mnogo godina potisnutog besa, Kid otkriva način da se infiltrira u enklavu zlokobne gradske elite. Dok u njemu ključa trauma iz detinjstva, njegove ruke s misterioznim ožiljcima pokreću eksplozivnu osvetničku kampanju protiv ljudi koji su mu uništili život…

Oni skloni prečicama već na osnovu prvog trejlera krenuli su da ovaj film opisiju kao varijaciju na čuveu franšizu Džon Vik, ali reklo bi se da Monkey Man pruža znatno više od toga. Dev Patel, koga smo zavoleli na konto rola u filmovima Milioner iz blata, Najbolji egzotični hotel Marigold, Čapi, Lav, Hotel Mumbaji…, i sam od ranog detinjstva posvećen zahtevnim borilačkim veštinama, odlučio se za ovu visokooktansku priču o bespoštednoj osvetu za svoj rediteljski debi. Patel je osmislio priču za ovaj svoj film.  Film je sniman na veliku većinu egzotičnim lokacijama u Batamu u Indoneziji i u Mumbaiju. Među producentskim imenima se ističe ime Džordana Pila, nekada komičara, a već duže vrsnog autora ambicioznih, osobenih i inteligentnih horor ostvarenja (Beži!, Mi, Ne).

 

Otet (Italija, Francuska, Nemačka, 2023)

Izvorni naslov: Rapito

Reditelj: Marko Belokio

Scenario: Marko Belokio, Susana Nikijareli

Direktor fotografije: Franćesko Di Đakomo

Uloge: Paolo Pierobon, Fausto Ruso Alezi, Barbara Ronki, Enea Sala, Leonardo Malteze, Filipo Timi, Fabricio Gifuni

Žanr: drama / istorijski

Trajanje: 134 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 4. april 2024. godine

Sinopsis:1858. godine u jevrejskoj četvrti Bolonje papini vojnici upadaju u dom porodice Mortara. Po naredbi kardinala, odvode sedmogodišnjeg, tajno krštenog dečaka. Porodica Mortara je spremna na sve kako bi povratila svog sina. Podržana javnim mnjenjem i međunarodnom jevrejskom zajednicom, njihova borba ubrzo dobija i politički karakter. U nastojanju da učvrste moć koja sve više slabi, crkva i papa ne pristaju da vrate dete.

Marko Belokio (1939) je zaslužni i cenjenio veteran italijanskog i evropskog umetničkog filma već dugi niz decenija, a zanimljivo je da je pre desetak godina najavljivano da Stiven Spilberg namerava da ovaj čuveni slučaj iz stvarnog života i daleke propšlosti pretoči u film sa Markom Rajlansom i Okarom Ajzakom u vodećim rolama. Međutim, Belokijevo viđenje te priče je od pred gledaocima od prošlog proleća kada je ovaj film na globalnom nivou premijeru imao u glavnom takmičarsko programu Kanskog filmskog festivala; od tada, Otet je prikupio 11 festivalskih odličja i još 10 nominacija za viđene nagrade. Podsećamo, pre par godina smo bili u prilici da takođe u bioskopima pogledamo Belokijev film Izdajica.

 

Prvo predskazanje (SAD, Italija, Velika Britanija, 2024)

Izvorni naslov: The First Omen

Reditelj: Arkaša Stivenson

Scenario: Tim Smit, Arkaša Stivenson, Kit Tomas

Direktor fotografije: Aron Morton

Uloge: Nel Tajger Fri, Ralf Ineson, Tavfek Barhom, Marija Kabalero, Bil Naji, Čarls Dans

Žanr: horor

Trajanje: 120 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 4. aprila 2024. godine

Sinopsis: Kada mlada Amerikanka bude poslata u Rim kako bi započela život u službi crkve, ona nailazi na tamu pod kojom dovodi u sumnju sopstvenu veru i otkriva zastrašujuću zaveru koja teži rađanju otelovljenja zla.

Ovaj potencijalni planetarni bioskopski hit kod nas kreće istog dana kada i u matičnoj Americi, a film je najavljen kao nastavak naširoko poznatog klasika horor žanra – Predskazanje (The Omen) iz 1976. godine. Nakon režije nekolicine kratkih filmova i epizoda televizijskih serija, ovo je prva režija filma dugog metra za Arkašu Stivenson, koja je bila i deo scenarističkog tima. Film je sniman na različitim lokacijama po Italiji, a za nas je posebno zanimljivo što je jednu od epizodnih uloga odigrala naša mlada glumica Milena Božić, koju ćemo u Prvom predskazanju gledati u flešbekovima kao mladu sestru Silvu (taj lik u glavni film tumači slavna brazilska internacionalka, Sonja Braga). Filmski pretraživač IMDb navodi još poduži niz glumaca i glumica (Dobrila Stojnić, Eva Ras…) i drugih filmskih radnika sa našeg područja.

Zoran Janković