U bioskopima od 4. jula 2024. godine

Predstojeći četvrtak doneće nam svojevrsno zatišje (nadajmo se, pred buru) na bioskopskim repertoarima, ali istaknimo da ćemo, i mimo te činjenice, u novim naslovima u ponudi od prekosutra moći da gledamo japansku animu, francusku melodramu, američku postapokalipsu, te najmanje desetak prepoznatljivih glumačkih lica sa obe strane Atlantskog okeana.

Blue Lock The Movie – Epizoda Nagi – (Japan, 2024)

Izvorni naslov: Gekijô-ban Blue Lock -Episode Nagi- / Blue Lock The Movie – Episode Nagi –

Reditelj: Shunsuke Ishikawa

Scenario: Muneyuki Kaneshiro, Taku Kishimoto (autori istoimene mange su Yusuke Nomura i Kôta Sannomiya)

Direktor fotografije: Yasuhiro Asagi

Glasovi: Nobunaga Shimazaki, Yuma Uchida, Kazuyuki Okitsu, Kazuki Ura, Tasuku Kaito

Žanr: animirani / sportski / drama / triler

Trajanje: 91 minut

Distributer: CON Film

Početak bioskopskog prikazivanja:  4. jul  2024. godine

Sinopsis: Čudo od deteta može se oblikovati samo kada ga neko otkrije… sada će neverovatan talent i posebnost napadača Nagi Seishira zapaliti čitav fudbalski svet. „To je smor.“To je bila omiljena fraza srednjoškolca Nagi Seishira dok je živeo svojim dosadnim životom. Sve dok Mikage Reo, drug iz razreda koji je sanjao o osvajanju Svetskog prvenstva, nije otkrio Nagijev skriveni talenat, inspirišući ga da igra fudbal i pokaže svoj vanserijski talenat. Jednog dana dobija poziv za misteriozni projekt BLUE LOCK. Ono što ga tamo čeka je susret s najboljim fudbalskim napadačima iz cele zemlje. Nagijev san da postane najbolji, uz Rea, odvešće ga u svet koji nikada nije upoznao.

Ovaj film predstavlja spinof, a istovremeno i prednastavak serije Blue Lock iz 2022. godine, a u pitanju je rediteljski prvenac Shunsukea Ishikawe. Sudeći prema brojkama koje navodi filmski internet pretraživač IMDB, ovaj film je u SAD i Kanadi tokom prvog vikennda bioskopskog prikazivanja zaradio malo preko milion tamošnjih dolara.

 

Do zadnjeg daha (SAD, 2024)

Izvorni naslov: Breathe

Reditelj: Stefan Bristol

Scenario: Dag Sajmon

Direktor fotografije: Felipe Vara de Rej

Uloge: Dženifer Hadson, Mila Jovovič, Kuvenženej Volis, Sem Vortington, Kaman, Raul Kastijo, Den Martin

Žanr: akcija / triler

Trajanje: minut

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja:  4. jul  2024. godine

Sinopsis: Priča prati majku Maju i njenu kćerku koje su prisiljene da žive pod zemljom nakon što planeta Zemlja postane neprikladna za život zbog nedostatka kiseonika. Jedino su mogući kratki izleti na površinu zahvaljujući najmodernijem odelu za kiseonik, koje je izradio Majin suprug Darijus, za koga ona pretpostavlja da je mrtav. Kada se pojavi misteriozni par, tvrdeći da poznaje Darijusa i da zna njegovu sudbinu, Maja s oprezom pristaje da ih pusti u svoj bunker. Ali da li su oni zaista ono za šta se predstavljaju?

Scenarista Dag Sajmon preporučio se ranijim scenarijama za primećene filmove Demonic i Brotherhood, a reditelj Bristol je pre par godina pobrao simpatije rediteljskim dugometražnim prvencem – filmom See You Yeterday. U filmu zamašne role igraju oskarovka Dženifer Hadson i nominovana za istu nagradu, mlada Volis (pamtimo je iz filma Zveri južnih divljina i rimejka mjuzikla Eni), kao i Mila Jovovič, glumica i srpskog porekla. Tu je i Sem Vortington, koga smo samo u poslednje dve sedmice gledali u dva nova filma na ovdašnjim kino-repertoarima, Egzorcizam i Horizont: Američka saga – Prvo poglavlje. Iza ovog ostvarenja stoji i deo producentskog tima hit-filma Džon Vik.

 

Van sezone (Francuska, 2023)

 

Izvorni naslov: Hors-saison / Out of Season

Reditelj: Stéphane Brizé

Scenario: Stéphane Brizé, Marie Drucker

Direktor fotografije:

Uloge: Guillaume Canet, Alba Rohrwacher, Sharif Andoura

Žanr: drama

Trajanje: 115 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja:  4. jul  2024. godine

Sinopsis: Matje živi u Parizu, a Alis u malom gradu na Balearskim ostrvima. Nakon što se upoznaju i ostvare kratku vezu, svako kreće svojim putem. Kako bi godinama kasnije odagnao svoju melanholiju, Matje odlazi u banju gde slučajno sreće Alis.

Ovaj film je na svetskom nivou premijerno prikazan lane, u zvaničnom programu viđenog Venecijanskog filmskog festivala, a raniji filmovi scenariste i reditelja Brizéa bili su deo programa značajnih festivala kao što su oni u Kanu (u slučaju tri njegova ostvarenja), Čikagu, Konjaku, Doviju, Denveru, Istanbulu, Jerusalemu, Mar del Plati, Majamiju, Veroni, Briselu, EL Guni, našem Paliću…, a Brizé je u više navrata ovenčan i festivalskim odličjima, čemu svakako treba dodati i pet dosadašnjih nominacija za francusku nacionalnu godišnju filmsku nagradu – Cezar. Guillaume Canet je poslednjih par decenija velika zvezda francuskog glumišta (a sa uspehom se okušao i na planu filmske režije), dok Albu Rohrwacher znamo i pamtimo iz filmova Ja sam ljubav, Gladna srca, Priča nad pričama, Srećan kao Lacaro, Izgubljena kćerka, Himera… Kako se navodi, film je nastao uz budžet od 5,5 američkih dolara.

Zoran Janković