U bioskopima od 7. marta 2024. godine

U četvrtak, 7. marta tekuće godine, deo redovnih repertoara bioskopa u našoj zemlji postaće čak sedam, naravno, međusobno raznovrsnih filmskih ostvarenja. Znatno više detalja u najavnom pregledu koji upravo sledi.

Bartonova akademija (SAD, 2023)

Izvorni naslov: The Holdovers

Reditelj: Aleksander Pejn

Scenario: Dejvid Hemingson

Direktor fotografije: Ejgil Brild

Uloge: Pol Đamati, Dominik Sesa, Davin Džoj Rendolf, Keri Preston, Brejdi Hepner

Žanr: drama / komedija

Trajanje: 133 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 7. marta 2024. godine

Sinopsis: U centru priče se nalazi skromni profesor prestižne američke škole, koji je primoran da tokom božićnog raspusta ostane u kampusu i vodi računa o nekoliko učenika koji nemaju gde da odu za praznik. Vremenom, on razvija neočekivanu povezanost sa jednim od njih, emotivno oštećenim, veoma pametnim, problematičnim učenikom i školskom kuvaricom koja je izgubila sina u Vijetnamu.

Bartonova akademija može da se podiči sa podužim nizom osvojenih festivalskih i nagrada esnafskih udruženja, kao i sa čak pet nominacija za predstojeće Oskare (za najbolji film, najbolju mušku ulogu, najbolju žensku epizodnu ulogu, najbolju montažu, najbolji originalni scenario). A najistaknutiji rediteljski naslovi u svakog poštovanja vrednoj filmografiji Aleksandra Pejna su: Građanka Rut, Izbori / Najvažniji dan, Sve o Šmitu, Stranputice, Potomci, Nebraska

 

Hotel Palas (Italija, Poljska, Švajcarska, Francuska, 2023)

Izvorni naslov: The Palace

Reditelj: Roman Polanski

Scenario: Roman Polanski, Jerži Skolimovski, Eva Pijaskovska

Direktor fotografije:

Uloge: Oliver Maskući, Fani Ardan, Džon Kliz, Miki Rork, Aleksandar Petrov, Bronivin Džejms, Hoakin de Almeida,

Žanr: komedija / drama

Trajanje: 100 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 7. marta 2024. godine

Sinopsis: Hotel Palas je impresivno dizajniran dvorac s početka 20. veka, smešten u centru snežne doline u Švajcarskoj. U bajkovitoj atmosferi i gotskom stilu svake godine u hotelu odsedaju bogati i razmaženi gosti iz svih delova sveta. Uoči proslave Nove 2000. godine svi su se okupili na neponovljivom događaju. Mnoštvo konobara, portira, kuvara i recepcionara tu je da udovolji njihovim bizarnim prohtevima.Pre dolaska gostiju, posvećeni pedesetogodišnji menadžer hotela Hansueli nadzire osoblje, naglašavajući da iako je zora novog milenijuma, nije smak sveta. Od različitih priča koje se prepliću nastaje apsurdna i provokativna crna komedija.

Reditelj Roman Polanski je još počev od šezdesetih godina veka za nama i u svetskim okvirima cenjeni filmski stvaralac, a u ovom dugom međuvremenu i autor brojnih klasika svetske filmske baštine: Nož u vodi, Odvratnost, Slepa ulica, Bal vampira, Rozmarina beba, Kineska četvrt, Stanar, Tesa, Ludilo, Gorki mesec, Smrt i devojka, Pijanista… Nakon poduže pauze, Polanski ponovo sarađuje sa takođe cenjenim sineastom izvorno iz Poljske – Jeržijem Skolimovskim.

 

Imaginarno (SAD, 2024)

Izvorni naslov: Imaginary

Reditelj: Džef Vodlou

Scenario: Greg Erb, Džejson Oremlend, Džef Vodlou

Direktor fotografije: Džejms Mek Milan

Uloge:  Tom Pejn, Devanda Vajz, Veronika Falkon, Beti Bakli, Aliks Anđelis, Pajper Braun

Žanr: horor

Trajanje: 104 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 7. marta 2024. godine

Sinopsis: Ovo je horor film koji, kako sugerišu iz produkcije tog ostvarenja, zadire u nevinost imaginarnih prijatelja – i traži odgovor na večito pitanje: da li su imaginarni prijatelji zaista plod dečje mašte ili su samo paravan za nešto mnogo strašnije? Kada se Džesika useli u svoj dom iz detinjstva sa svojom porodicom, njena najmlađa ćerka Alis razvija jezivu privrženost medvedu po imenu Čonsi koji živi u podrumu. Alis i Čonsi počinju da igraju igrice koje počinju razigrano, ali postaju sve zlokobnije. Kako Alisino ponašanje postaje sve zabrinjavajuće, Džesika interveniše i polako shvata da je Čonsi mnogo više od plišanog medvedića za koga je verovala da jeste.

Reč je o novom hororu koji nam stiže iz neumorne producentske radionice Blumhaus. Međutim ono što na prvi pogled preporučuje ovaj repertoarski horor je ime reditelja. Naime, Vodlou u svom opusu ima i hvaljene naslove iz domwena žanrovski naglašenog filma: Cry Wolf, Nikad ne odustaj, Fajter 2.

 

Kung Fu Panda 4 (SAD, 2024)

Izvorni naslov: Kung Fu Panda 4

Reditelj: Majk Mičel, Stefani Stajn,

Scenario: Džonatan Ejbel, Glen Berger, Daren Lemke

Glasove pozajmili: Bojan Hlišć, Mina Ivanović, Vojislav Brajović, Valentina Pavličić, Slobodan Tešić, Slobodan Ninković, Ognjen Drenjanin, Nikola, Nia Demonja, Nemešević, Miloš Samolov, Dragan Vujić, Milan Tubić, Milan Antonić, Mila Vuković, Marija Ognjenović, Lav Demonja, Jadranka Selec, Emilia Protulipac, Đurđina Radić, Dušica Novaković, Vuk Samolov

Žanr: animirani / avantura / akcioni

Trajanje: 94 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 7. marta 2024. godine

Sinopsis: Nakon tri avanture koje prkose smrti, pobeđujući zlikovce svetske klase svojom neuporedivom hrabrošću i ludim borilačkim veštinama, Po, Zmajev ratnik pozvan je da se … već jednom odmori. Tačnije, izabran je da postane duhovni vođa Doline mira. To nameće nekoliko očiglednih problema. Prvo, Po zna o duhovnom vođstvu isto koliko i o paleo dijeti, a drugo, mora brzo da pronađe i obuči novog Zmajevog ratnika pre nego što preuzme svoj novi položaj. Da stvari budu još gore, nedavno je viđena zla, moćna čarobnica, Kameleonka, mali gušter koji može da se pretvori u bilo koje stvorenje, bilo ono veliko ili malo. Kameleonka drži svoje pohlepne male oči uperene u Poov štap mudrosti, što bi joj dalo moć da ponovo prizove u carstvo duhova sve glavne zlikovce koje je Po pobedio. Dakle, Pou će trebati pomoć. Pronalazi ga (recimo?) u obliku lukavog, oštroumnog lopova Žen, stepske lisice koja se zaista uvuče Pou pod kožu, ali čije će se veštine pokazati neprocenjivim. U svojoj potrazi da zaštite Dolinu mira od Kameleonkinih reptilskih kandži, ovaj čudni komični dvojac moraće da sarađuje. U tom procesu, Po će otkriti da se heroji mogu naći na najneočekivanijim mestima.

 

Majka Kabrini (SAD, 2024)

Izvorni naslov: Cabrini

Reditelj: Alehandro Monteverde

Scenario: Rod Bar, Alehandro Monteverde

Direktor fotografije: Gorka Gomes Andreu

Uloge: Kristijana Del Ana, Džon Litgov, Dejvid Mors Đankarlo Đanini, Federiko Kastelućo

Žanr: biografski

Trajanje: 145 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 7. marta 2024. godine

Sinopsis: Ovaj biografski film donosi priču o jednoj od najuticajnijih ličnosti na prelazu iz 20. veka: Sv. Frančeska Kabrini. Zasnovan na istinitoj priči o borbi jedne žene za ravnopravnost, zdravlje i sreću siročadi imigranta. Frančeska je sletela u Njujork u proleće 1889. i ubrzo postala majka italijanskih emigranata. Ceo život se borila za one na marginama društva. Osnovala je škole, bolnice, sirotišta, pansione i ubožnice u najvećim američkim gradovima. Za svoje monahinje birala je vesele i radosne devojke i žene. Sa preduzetništvom, odlučnošću i smelošću, Kabrini je stvorila mesta puna saosećanja i večnog nasleđa.

Reditelj (i scenarista) Alhandro Monteverde na sebe je skrenuo pažnju šire javnosti  lane, kada se njegov Zvuk slobode, prikazan i kod nas, nakon godina tavorenja na policama producenata i prikazivača nametnuo kao jedan od procentualno najisplativijih filmova iz bioskopske distribucije tokom godine za nama (imajući odnos uloženog i zarađenog novca). Zvuk slobode je izazvao podosta kontroverze, podržao ga je, između ostalih, i Merl Gibson, A Monteverde sada u podeli ima i tokom niza decenija voljenog i uvažavanog Džona Litgoua, u dva navrata nominovanog i za Oskara.

 

Ruski konzul (Srbija, 2024)

Reditelj: Miroslav Lekić

Scenario: Miroslav Lekić, Igor Bojović (saradnik na scenariju), zasnovano na romanu Vuka Draškovića

Direktor fotografije: Dalibor Tonković

Uloge: Žarko Laušević, Nebojša Dugalić, Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Vishka, Danica Radulović, Nada Macanković, Mensur Safqiu, Enver Petrovci, Ljubiša Savanović, Petar Zekavica

Žanr: drama

Trajanje: 147 minuta

Distributer: Art Vista

Početak bioskopskog prikazivanja: 7. marta 2024. Godine

U pitanju je, nakon Noža s kraja prošlog veka, nova Lekićeva ekranizacija proze Vuka Draškovića. Osim toga, ovo je jedan od testamentarnih filmova pokojnog Žarka Lauševića. Reč je o sedmoj filmskoj režiji Miroslava Lekića (Stepenice za nebo, Dogodilo se na današnji dan, Bolje od bekstva, Povratak lopova, Nož, Lavirint), kao i njegova četvrta saradnja sa Lušrvić na planu uigranog filma dugog metra.

Sinopsis: Dešavanja koja su definisala budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu. Glavni junak filma, srpski doktor Ilija Jugović po kazni dobija premeštaj bolnicu u Prizrenu. Tu upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića – RUSKOG KONZULA, naizgled psihijatrijskog pacijenta koji tvrdi da će uskoro „Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko“. Protiv Božovića se okreću lokalni albanski moćnici, separatisti. Oni pokušavaju da isele Božovića ali u njegovu zaštitu staje doktor Jugović.

 

Zona interesa (SAD, Velika Britanija, Poljska, 2023)

Izvorni naslov: The Zone of Interest

Reditelj: Džonatan Glejzer

Scenario: Džonatan Glejzer (po romanu Martina Ejmisa)

Direktor fotografije: Lukaš Zal

Uloge: Sandra Huler, KristiJan Fridel, Frejaa Krojckam, Maks Bek

Žanr: drama / istorijski

Trajanje: 106 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 7. marta 2024. godine

Sinopsis: Komandant Aušvica, Rudolf Hes i njegova žena Hedviga nastoje da stvore za svoju porodicu život iz snova, u kući sa vrtom koja se nalazi odmah pored logora.

Džonatan Glejzer nekada zapaženi i traženi reditelj muzičkih spotova (sađivao je sa bendovima Massive Attack, Blur, Radiohead, kao i sa Nikom Kejvom i Ričardom Eškroftom, da ovde navedemo samo najviđenije), filmove ne snima onoliko često koliko bi to njegovi poklonici i poštovatelji želeli. Ovo je, nakon ostvarenja Seksi zver, Rođenje i Pod kožom, njegov tek četvrti celovečerji igrani film. Premda je rađena na nemačkom jeziku, Zona interesa je nominovana za Oskara i u kategoriji za najbolji film godine ukupno uzev, a tu su i oskarovske nominacije za najbolji film, za najbolju režiju, za najbolji adaptirani scenario, za najbolji zvuk. Osim toga, ovo ostvarenje već ima pedeset festivalskih odličja, kao i par stotina drugih nominacija.

Zoran Janković