U bioskopima od 8. februara 2024. godine

ŽIVI I ZDRAVI (Crna Gora, Srbija, Češka, Hrvatska, Severna Makedonija, Slovenija, 2024)

Izvorni naslov: Živi i zdravi

Reditelj: Ivan Marinović

Scenario: Ivan Marinović

Direktor fotografije: Dominik Istenič

Uloge: Tihana Lazović, Goran Slavić, Momčilo Pićurić, Goran Bogdan, Snježana Sinovčić Šiškov, Dragana Dabović, Nikola Ristanovski, Mirjana Joković, Dejan Đonović

Žanr: komedija / drama

Trajanje: 100 minuta

Distributer: Art Vista

Početak bioskopske distribucije u Srbiji: 8. februar 2024. godine

Sinopsis: Dva dana pre svadbe Dragana odlučuje da ipak ne želi da se uda. Međutim, sve je spremno: rodbina je pozvana, pokloni kupljeni, muzika plaćena, a pršuti isfetani. Za Lesa, strogu i surovu glavu mladoženjine porodice, nema govora o otkazivanju. Svadba mora da se desi, on svoj obraz pred narodom neće tek tako izgubiti. Zanesen romantičnom idejom o braku i ljubavi, mladoženja Momo se nada da će mlada zaista ostati. Tako kreće najveća farsa ikad priređena na poluostrvu, začinjena velikom količinom dinamita, kako tradicija i običaji nalažu.

Film je svetsku premieru imao u zvaničnom takmičarskog programu Filmskog festivala Crne noći u Talinu, u Estoniji (Tallinn Black Nights Film Festival) u novembru prošle godine.

 

 

JADNA STVORENJA (Irska, Velika Britanija, SAD, 2024)

Izvorni naslov: Poor Things

Reditelj: Jorgos Lantimos

Scenario: Toni MekNamara (po romanu Alasdira Greja)

Direktor fotografije: Robi Rajan

Uloge: Ema Stoun, Viljem Defo, Matk Rafalo, Rejmi Jusef, Kristofer Ebot, Hana Šigula

Žanr: komedija / drama / romansa

Trajanje: 141 minut

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopske distribucije u Srbiji: 8. februar 2024. godine

Sinopsis: U fokusu ovog filma je priča o mladoj ženi Beli Bakster kao centralnoj figuri koju brilijantni naučnik dr Godvin Bakster ponovo vraća u život. Nakon reanimacije Bela je sposobna ponovo da živi, iako nespretna i detinjasta u početnim etapama napretka, pod Bakterovom zaštitom ona je željna da sve iznova uči. Ipak, zbog žudnje za svetom koji joj nedostaje, zajedno sa uglađenim i razvratnim advokatom Dankanom Vederbernom beži od kuće, u vrtoglavu avanturu.Oslobođena predrasuda svog vremena, Bela postaje nepokolebljiva u svojoj nameri da se zalaže za jednakost i slobodu.

Svetsku premijeru Lantimosov film je imao na prestižnom festivalu u Veneciji gde je i osvojio glavnu nagradu, Zlatnog lava, a domaća publika imala je prilike da ga pogleda samo na Festivalu autorskog filma u Beogradu. Jadna stvorenja su nominovana u 11 kategorija za nagradu Oskar, uključujući i nominaciju za najbolji film.

Lantimos je reditelj višestruko nagrađivanih i hvaljenih filmova Očnjak, Alpi, Jastog, Ubistvo svetog jelena, Miljenica

 

DIVNO VENČANJE (SAD, 2024)

Izvorni naslov: Beautiful Wedding

Reditelj:  Rodžer Kambl

Scenario: Rodžer Kambl, Džejmi MekGvajer

Direktor fotografije: Teo Vamđn de Sande

Uloge: Virdžinija Gardner, Dilan Sprous, Rob Estes, Stiven Bauer

Žanr: komedija / drama

Trajanje: 94 minuta

Distributer: Blitz Film & Video Distribution (Srbija)

Početak bioskopske distribucije u Srbiji: 8. februar 2024. godine

Sinopsis: Nastavak napete ljubavne priče po istoimenom romanu – između Ebi, devojke koja beži iz prošlosti, i Trevisa, lošeg dečka kojeg upoznaje na koledžu. U nastavku ove uzbudljive romanse saznajemo kako je Ebi, junakinja filma The Wonderful Doom, postala gospođa Medoks. Ljubitelji Ebi i Trevisove romanse dobic´e odgovore na sva svoja pitanja o danu (i noc´i!) njihovog venčanja u ovoj burnoj priči…

U pitanju je nastavak uspešne romantične tinejdžerske komedije Divna propast (Beautiful Disaster) istog reditelja i sa istim glumačkim dvojcem iz 2022. godine: U rediteljskom opusu Rodžera Kambla su i filmovi: Okrutne namere, Okrutne namere 2, Nešto najslađe, Samo prijatellji, Apsolventsko putovanjue, Posle sudara

 

POSLEDNJA NOĆ LJUBAVI (Italija, 2023)

Izvorni naslov: L’ultima notte di Amore

Reditelj: Andrea di Stefano

Scenario: Andrea di Stefano

Direktor fotografije: Guido Michelotti

Uloge: Pierfrancesco Favino, Linda Caridi, Antonio Gerardi, Francesco Di Leva

Žanr: drama / triler

Trajanje: 124 minuta

Distributer: Five Stars Film Distribution

Početak bioskopske distribucije u Srbiji: 8. februar 2024. godine

Sinopsis: Film Poslednja noć ljubavi prati policijskog poručnika Franka Amorea tokom poslednje noći njegove karijere. Odan i pošten, bez mrlje i bez i jednog ispaljenoig metka tokom svih tih godina, Amore upada u zamku trgovaca dijamantima. Biva pozvan da istraži pucnjavu u kojoj je poginuo njegov dugogodišnji partner i najbolji prijatelj Dino. Ionako težak zadatak otežava činjenica da je ovo njegova poslednja noć pred penzionisanje. Oni koji su odgledali film kažu da odavno nisu toliko uživali u trileru, a da je to osećanje pojačao sjajan scenario i odlična gluma, posebno glavnog lika koga tumači Pjerfrančesko Favino. Ceo utisak urbane džungle u kojoj se radnja odvija pojačavaju autentični sicilijanski i kalabrijski dijalozi.

Ovaj film je svetsku premijeru imao na specijalnoj projekciji u okviru zvaničnog programa Gala nadaleko čuvenog Berlinskog filmskog festivala prođle godine. Andrea di Stefano je glumac, scenarista i reditelj, a nakon takođe dugometrađnih igranih mu ostvarenja Eskobar: Izgubljeni raj i Doušnik ovo mu je treća režija na tom polju.