U bioskopima od 9. maja 2024. godine

Praznici i prolećni raspust su za nama, a sa njima i prošlosedmična „suša“ kada su u pitanju novi naslobi, odnosno, novi filmovi u redovnoj bioskopskoj distribuciji u našoj zemlji. I, evo, od četvrtka, 9. maja, moći ćemo da računamo na pet noviteta, od čega – jedan potencijalni blokaster, jedan biografsko-muzički film, jedan studijski horor (pa još i sniman baš u Srbiji), dva evropska arthaus naslova, od kojih je jedan delo zaslužnog vetrana i italijanske i evropske kinematografije, a drugi drugi film perspektivnog filmskog stvaraoca sa samog severa našeg kontinenta. Više detalja u tekstu pred vama.

Back To Black (Francuska, Velika Britanija, SAD, 2023)

Izvorni naslov: /

Rediteljka: Sem Tejlor -Džonson

Scenario: Met Grinalf

Direktorka fotografije: Poli Morgan

Uloge: Marisa Abela, Edi Marsan, Džek O’Konel, Lesli Menvil, Džuli Kauen, Sem Bjukenen

Žanr: biografski / drama / muzički

Trajanje: 122 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 9. maj 2024. godine

Sinopsis: Ovo je priča o Ejmi Vajnhaus, od početka karijere do revolucionarnog studijskog albuma BACK TO BLACK. Ispričan iz njene perspektive i inspirisan duboko ličnim tekstovima koje je pisala, ovaj film je portret žene koja stoji iza jednog fenomena i burne veze koja je centar jednog od najlegendarnijih muzičkih albuma svih vremena.

Biopici (biografski filmovi) , a posebno onim o muzičkim superstarovima današnjice ili ne tako davne prošlosti, sve su češća pojava u filmskoj ponudi poslednjih godina. Ovaj film preporučuje upravo nevesala priča o munjevitom usponu tog neospornog ogromnog muzičkog i izvođačkog talenta zlosrećne i autodestruktivne Ejmi Vajnhaus, koja je svoj poslednji velik koncert održala upravo u Beogradu. Glavni lik tumači Marisa Abela, mlada glumica dosad naprepoznatrljivija po ulozi u britanskoj seriji Industrija. Film je režirala Sem Tejlor-Džonson (Nowhere Boy, 50 nijansi sive, A Million Little Pieces), koja je i sama drugovala sa Ejmi Vajnhaus. Originalna muzika za film Back to Black je delo uigranog dvojca – Nik Kejv i Voren Elis.

 

Nova planeta majmuna: Kraljevstvo (SAD, 2024)

Izvorni naslov: Kingdom of the Planet of the Apes

Reditelj: Ves Bol

Scenario: Džoš Fridman

Direktor fotografije: Đula Padoš

Uloge: Freja Alen, Kevin Durand, Vilijam H. Mejsi, Dišen Lakman, Ouven Tig

Žanr: akcija / avantura / SF

Trajanje: 145 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 9. maj 2024. godine

Sinopsis: Mnogo godina nakon Cezarove vladavine, mladi majmun polazi na putovanje tokom kog će početi da preispituje sve čemu je naučen o prošlosti i doneti odluke koje će definisati budućnost kako za majmune, tako i za ljude.

Kako producenti ističu, ovo nije niti rimejk niti ribut, već se priča filma naprosto nastavlja nekoliko vekova nakon završetka prethodnog filma u toj ovovekovnoj trilogiji, onoj u kojoj su majmuni izborili prevlast nad ljudima i klonulom i autodestruktivnom ljudskom rasom. Glumački ansambl predvodi Freja Alen, znanan iz serijala Veštac (The Witcher), film je režirao Ves Bol, koji je u periodu između 2014. i 2018. režirao čak sva tri filma iz tadapopularnog tinedžerskog distoijskog filmskog serijala Lavirint (Maze Runner), proisteklog iz romana koji su prevedeni i na naš jezik. A najnovija filmska stavka u filmografiji iskusnog scenariste Džoša Fridmana je scenario za Kameronov Avatar: Put vode.

 

Sunce budućnosti (Italija, Francuska, 2023)

Izvorni naslov: Il sol dell’avvenire / A Brighter Tomorrow

Reditelj: Nanni Moretti

Scenario: Nanni Moretti

Direktor fotografije: Michele D’Attanasio

Uloge: Nanni Moretti, Margherita Buy, Silvio Orlando, Mathieu Amalric, Jerzy Stuhr, Barbara Bobulova

Žanr: komedija / drama

Trajanje: 95 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 9. maj 2024. godine

Sinopsis: Reditelj se bori sa svojim odnosom sa porodicom i svojim najnovijim filmom o invaziji SSSR-a na Mađarsku 1956. godine i uticaju invazije na Komunističku partiju Italije.

Ljubitelji poetike Nanija Moretija (ovde možda najpoznatijeg po ostvarenjima Dragi dnevniče i Soba moga sina) sigurno već znaju šta mogu da očekuju – autofikciju,  gorkoslatku priču o poziciji umetnika/filmskog stvaraoca, prikaz zanimljiv i burnije ili glasnije porodične dinamike, osvrte na narcizam i anksioznost, a, kanda, i na metafilmke teme. Ovaj Moretijev film je premijerno prikazan na Kanskom filmskom festivalu 2023. godine, a pobrao je čak pet nominacija za italijansku filmsku nagradu Donatelo, i to u sledećim kategorijama: najbolji film, najbolju režiju, najbolji originalnio scenario, najbolju sporednu žensku ulogu, najbolju mušku sporednu ulogu.

 

 

Tarot (SAD 2024)

Izvorni naslov: Tarot

Reditelj: Spenser Koen & Ana Holberg

Scenario: Spenser Koen & Ana Holberg

Direktor fotografije: Eli Smolkin

Uloge: Džejkob Batalon, Ejdan Bredli, Alana Bouden, Avantika , Oluen Fouéré, Volfgang Novograc, Hamberli Gonzalez, Larsen Tompson, Harijet Slejter

Žanr: horor

Trajanje: 92 minuta

Distributer: CON Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 9. maj 2024. godine

Sinopsis: Kada grupa prijatelja prekrši pravila čitanja tarota – nikad ne koristi tuđi špil – nesvesno oslobode veliko zlo zarobljeno unutar ukletih karata. Jedan po jedan, suočavaju se licem u lice sa sudbinom, boreći se protiv smrti i bežeći od budućnosti koja im je prorečena čitanjem tarot karata.

Ovaj film su kao svoj zajedinički dugometražni igrani prvenac režirali Spenser Koen i Ana Holberg, do ovog trenutka mahom scenaristi (pisali su scenarije za filmove Pad meseca, Istrebljenje (koji je značajnim delom sniman u Srbiji) i Expand4bles), a scenario je nastao po romanu Nikolasa Adamsa. Posebna zaniljivost je što je i Tarot sniman u glavnom gradu naše zemlje, uz značajno učešće i ovdašnjih filmskih radnika. Prethodnog vikenda Tarot je ušao u redovnu bioskopsku distribuciju u SAD prošlog vikenda, i tada je startovao na četvrtom mestu gledanosti.

 

Zauvek (Danska, Island, Norveška, 2023)

Izvorni naslov: For evigt / Forever

Reditelj: Ulaa Salim

Scenario: Ulaa Salim

Direktor fotografije: Jacob Møller

Uloge: Ari Alexander, Halldóra Geirharðsdóttir, Nanna Øland Fabricius, Pálmi Gestsson, Helga Kristín Helgadóttir, Viktor Hjelmsø

Žanr: drama / SF

Trajanje: 99 minuta

Distributer: Five Stars Films Distribution

Početak bioskopskog prikazivanja: 9. maj 2024. godine

Sinopsis: Mladi naučnik koji istražuje klimatske promene, Elijas, zaljubljuje se u ambicioznu pevačicu Anitu. Kada mu se ukaže prilika da se pridruži misiji koja istražuje opasan fenomen klimatskih promena – misteriozni prelom na dnu okeana – on bira karijeru umesto ljubavi. Godinama kasnije, tokom druge misije, on doživljava viziju kako bi njegov život izgledao da je napravio drugačiji izbor. Njegova opsesija postaje želja da vrati stari život i ljubav.

U pitanju je, nakon zapaženog mu celovečernjg igranog prvenca, Sin Danske, druga režija filmska režija ovog mlađeg danskog sineaste iračkog porekla. Zauvek je prikazan na festivalima u Roterdamu i Geteborgu (gde je nominovan za najbolji nordijski film), a srpsku festivalsku premijeru imao je zimus – na beogradskom FEST-u, u sklopu programske celine nazvane Snoliki film. U filmu se čuju danski, engleski i švedski jezik.

Zoran Janković