U martu svetska premijera „Lazarevog puta“ Ivana Jovića

Novi film Ivana Jovića, drama „Lazarev put“, započinje svoj međunarodni festivalski život na Međunarodnom filmskom festivalu u Nepalu, koji se održava od 14. do 18. marta 2024. godne. Film je uvršten u zvaničnu međunarodnu takmičarsku selekciju. Film, nastao po scenariju Monje Jović, prati sudbinu uličnog umetnika Lazara (glumi ga Ivan Bosiljčić), koji pokušava da se izbori sa birokratskim problemima na malom mediteranskom ostrvu, u želji da se nakon više godina putovanja konačno vrati kući.

„Lazarev put“ je koprodukcija Srbije i Grčke. Sniman je tokom 2021. i 2022. godine u Novom Sadu i na grčkim ostrvima Santorini i Folegandros. Tokom 2023. urađena je postprodukcija filma koja je uključivala komponovanje i snimanje originalne muzike u Atini. Muziku potpisuje jedan od najpoznatijih evropskih kompozitora klasične muzike Vasilis Cabropulos, a izvode je muzičari Atinskog simfonijskog orkestra uz vokalnu solistkinju Nektariju Karanci. U glavnim ulogama pojavljuju se Ivan Bosiljčić, Nebojša Dugalić, Žarko Radić i Judita Franković Brdar.

Ivanu Joviću ovo je drugi dugometražni igrani film, nakon filma „Isceljenje“ koji je ovenčan nizom nagrada na međunarodnim i domaćim filmskim festivalima. Pored toga, Ivan Jović je režirao i „Zaveštanje“, arhivsko-dokumentarni projekat o stradanju civila u NDH.  Pored filma, reditelj Ivan Jović je najavio i knjigu „Dnevnik Lazarevog puta“ koja uključuje zbirku eseja o etapama kreativnog procesa u radu i razgovore sa saradnicima, predstavljajući  u domaćoj kinematografiji jedinstven koncept praćenja rada na nekom filmskom delu.

Domaća premijera „Lazarevog puta“ zakazana je za 18. septembar 2024. godne. Distributer filma je MegaCom film, a pored Terirem produkcije kao glavnog producenta, filmu su koprodukcijski doprineli GroupM Motion Entertainment (Belgrade office), Living Pictures iz Beograda i View Master Films iz Atine. Nastanak filma je podržao Filmski centar Srbije.

Foto: Milan Kolarski