Uskoro počinje 8. Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma – ŠIFF

Po osmi put vam predstavljamo najbolje savremene filmove iz zemlje i inostranstva u srcu Šumadije. Slogan 8. izdanja ŠIFFa je Vodim te na film! i od 7. do 10. decembra vodimo vas na čak 11 dugometražnih filmova koje možete pogledati potpuno besplatno. Pored toga što je ulaz na sve sve projekcije besplatan publika je ta koja odlučuje o najboljem filmu 8. festivala.

U takmičarskom programu će se predstaviti 9 debitantskih filmova. Festival će otvoriti film Ovuda će proći put, najnagrađivaniji srpski film ove godine, a publika će nakon projekcije moći da razgovara sa rediteljkom filma. Internacionalni program čine filmovi Obični (Nemačka), Hleb i so (Poljska), Jahači (Slovenija), Sirin (Crna Gora), Sigurno mjesto i Tragovi (Hrvatska), a biće prikazani i neki od najboljih domaćih filmova iz ove godine – Indigo kristal, Sveta Petka – krst u pustinji.

Na VIII izdanju ŠIFF-a biće dodeljene AFIFS nagrade za za montažu u tri kategorije – nagrada za životno delo, najbolje montirani film u protekloj godini i nagrada za manjinsku koprodukciju. Nagrada za životno delo na području montaže ove godine će biti dodeljena Branislavu Miloševiću, filmskom i televizijskom montažeru zaslužnom za filmska ostvarenja poput Lavirint, Zaboravljeni, Nož… . Nagrade se dodeljuju u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije, a po odluci struke, Udruženja filmskih montažera Srbije.

U ponudi je i bogat prateći program pa posetioci ŠIFF-a mogu da saznaju više o filmskoj montaži, pogledaju kratke filmove mladih autora, izložbu filmskih plakata, učestvuju u radionicama, dok je 9. decembar rezervisan za Dan kratkog filma „Nacionalna klasa“ (Prva kragujevačka gimnazija, 12-15h), dok nas u nedelju u istom prostoru očekuje predavanje i radionica montaže – 10. decembra od 12 časova, Prva kragujevačka gimnazija. Izložba filmskih plakata Filmskog centra Srbije „Tragovi jednog vremena“ – Filmski plakat 1980-1989. biće postavljena od 5. do 10. decembra u Big Fashion centru. U istom prostoru, 10. decembra od 12-15 časova biće organizovana i radionica za najmlađe „Pokreni sliku i montiraj“ gde ćemo najmlađu publiku upoznati sa filmskom terminologijom kroz crtež.

Festival je takmičarskog karaktera, a najbolji film odabraće kragujevačka publika, glasanjem nakon projekcija filmova. Uz podršku kompanije Prizma iz Kragujevca i ove godine obezbeđena je novčana nagrada za pobednika ŠIFF-a u visini od 60.000 dinara. Ulaz na sve projekcije i programe je besplatan.

Šiff je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status jednog od 7 festivala od nacionalnog značaja.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart“. ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Prizma Kragujevac, Gete institut Beograd i Big Fashion centar.

Više informacija na zvaničnoj internet prezentaciji Festivala www.siffkg.rs i društvenim mrežama www.facebook.com/siffkragujevac , www.instagram.com/siffkg/ .