Srpsko-američki triler „48 sati i 1 minut“ uskoro u bioskopima

Beogradska premijera srpsko-američke koprodukcije „48 sati i 1 minut“ održaće se 21. marta 2024. godine, u MTS dvorani, a odmah nakon toga ovo ostvarenje dobija svoj bioskopski život širom Srbije.

„48 sati i 1 minut“ ima za cilj da umetnost iskoristi kao sredstvo kako bi se podigla svest o nestaloj i otetoj deci. Priča prati Aleksandru koja se vraća u svoju otadžbinu, dve decenije nakon rata, u želji da, u duhu srpske kulture, odgoji ćerku.

Porodična idila, međutim, biva uništena otmicom njene petogodišnje Lene, a izjava dežurnog policajca da se deca obično pojave do jutra, kao opravdanje za nepokretanje istrage dok ne prođe 48 sati nagoni Aleks da se sama uputi na ulice Beograda, u lavirint straha i nepoznatog. Film je posvećen je devojčici Tijani Jurić čije je tragično stradanje pre tačno deset godina ostavilo duboki ožiljak u našem narodu i javnosti.

Film „48 sati i 1 minut“ nastao je u produkciji kuća Zeder produkcija i Sonia Alexa Film, a režirali su ga Majkl Tajer (Michael Thyer) i Sonja Aleksa (Sonia Alexa), koji u ovom dramskom trileru glume bračni par Najtingejl. Na filmu su radili producent Zdravko Rajačić, izvršna producentkinja Ivana Pešić, koproducenti Saša Dragaš i Sonja Aleksa.

Scenario je napisala Sonja Aleksa, američka glumica srpskog porekla koja je do ovog ostvarenja gradila karijeru pod imenom Sanja Rajačić. U ekipi filma su direktor fotografije Ferguson Save-Rogan, montažerka Snežana Ivanović, dizajner zvuka Vladimir Kerkez, kompozitor Aleksandar Ranđelović, kostimografkinja Anja Trošić Trajković, šminkerke Aleksandra Trajković i Zorica Guteša, scenografkinja Doris Rajačić….

U filmu, pored Alekse i Tajera, glume Radivoje Raša Bukvić, Nataša Ninković, Marko Živić, Marina Ćosić, Vanja Ejdus, Klara Hrvanović…

Foto: Zeder produkcija