Velika nagrada žirija za celovečernji prvenac Maje Novaković na 31. Sheffield DocFest-u

Iz Šefilda nam je sinoć stigla sjajna vest – na tamošnjem, 31. po redu Sheffield DocFest-u, Velikom nagradom žirija (Grand Jury Prize) u međunarodnom takmičarskom programu ovenčan je dugometražni prvenac srpske autorke Maje Novaković – dokufikcijski film „Ko će pokucati na vrata mog doma” (At the door of the house who will come knocking).

Ekipu filma čine: rediteljka, scenaristkinja, direktorka fotografije i montažerka, Maja Novaković, koscenarista Jonathan Hourigan, protagonisti: Emin Bektić i Andrej Božilović, montažer (takođe zaslužan za grafički dizajn i ilustraciju) Nebojša Petrović, kompozitor muzike i dizajner zvuka Luka Barajević, mikser zvuka Aleksandar Rančić, a Forgrade studio je bio zadužen za kolor-korekciju.

Film je producirala Maja Novaković, koproducenti su Sara D’Hanens i Nikica Novaković, izvršni producent je Skye Fitzgerald, organizatori snimanja su Bojana Božilovići i Viktor Božilović. Film je producirala kuća Kinorasad, a koproducentska kuća je Seafarer Films.

Selektori Sheffield DocFest-a su o ovom filmu izrekli i sledeće: „Impresivan dugometražni prvenac Maje Novaković briše granice između percepcije, pamćenja i mašte, otvarajući put egzistencijalnoj kontemplaciji o otuđenosti i povezanosti sa poetskom gracioznošću”.

Projekat ovog filma zvanično je predstavljan i nadmetao se na festivalskim segmentima obuke IDFAcademy 2022 i Beldocs Pitching Forum 2023 (gde je osvojio nagrade Al Jazeera Balkans Award i Forgrade Post-production Award). Zaključak žirija koji je dodelio nagrade: „Očekujte zadivljujuće kinematografsko putovanje koje istražuje dubine intimnih psiholoških sfera i grubu lepotu prirodnih pejzaža“.

Nastanak i ovog filma je, kao i prethodnog filmskog delo pomenute autorke, podržao Filmski centar Srbije.

Festival u Šefildu održan je od 12. do 17. juna 2024. u Šefildu, Engleska, i jedan je od vodećih festivala dokumentarnog filma u Velikoj Britaniji i jedno od najuticajnijih svetskih tržišta za dokumentarne projekte. Glavni takmičarski program, gde će film imati svetsku premijeru, predstavlja osnovu za kvalifikaciju za nominaciju za Oskara.

Maja Novakovic

Maja Novaković je pre par filmskih leta privukla pažnju kratkim dokumentarnim filmom „A sada se spušta veče”, koji je kvalifikovan za nominaciju OSCARS osvojivši nagradu za najbolji kratki film na Festivalu Full Frame. Bio je nominovan za Cinema Eye Honors i ušao je na Doc NYC: Short List, a bio je nagrađen više od 50 puta i selektovan na preko 130 festivala.

Fotografija Maje Novković: Oksana Skendžić

Zoran Janković