„Videoteka“ Luke Bursaća u bioskopima

Od 25. aprila 2024. godine u bioskopima širom Srbije prikazuje se Videoteka Luke Bursaća. Ovaj omnibus sa tri filmske priče obraća se ljubiteljima i poznavaocima žanra, kao i onima već upućenima u osobenu i u dovoljnoj meri već sada prepoznatljivu filmsku poetiku Luke Bursaća, poznatog po filmovima Tmina i Afterparti.

Bursaćev film donosi kompleksnu priču, sa nekoliko isprepletnih narativnih linija. U X veku bezimeni putnik (Bogdan Farkas) želi da pobedi smrt. Hiljadu godina kasnije Sale (Relja Popović) pokušava da se dokopa boljeg života i bogatstva, dok je policajac Manuel (Igor Benčina) rastrzan između strasti prema mladoj Jovani i dužnosti. A svi oni su likovi tri filma koja će odbegli bandit (Đorđe Kadijević) pogledati tokom jedne noći provedene u napuštenom video-klubu koji mu je poslužio kao utočište od policijske potere…

Svaki segment filma je snimam drugačijom tehnologijom što dodatno utiče na stil i vizualnost filma a kuriozitet je da su određeni delovi snimani 16 mm filmskom trakom. Zbog kompleksne radnje i velikog broja lokacija produkcija je trajala skoro tri godine a film je sniman u Beogradu, Majdanpeku, Valjevu i u najzabitijem delu Tare poznatom kao Predov krst.

Glavne uloge su poverene svestranom Relji Popoviću, Igoru Benčini i mladom Đorđu Kadijeviću, uz podršku rumunskog glumca Bogdana Farkasa. Pored njih četvorice, u filmu glumi još četrdeset glumaca, a među njima Miona Marković, Zoran Cvijanović, Jovan Jovanović,  Miša Samolov, Jovana Belović, Petar Zekavica,Vahid Džanković, Alisa Lacko…

Muziku za „Videoteku“ je komponovao nemački kompozitor Hermann Kopp koji stoji iza kultnog i zabranjivanog filma „Nekromantik“. Direktor fotografije je Lazar Bogdanović, a montažer Branimir Živković.

„Videoteka“ je nastala u okviru filmske kuće Mashina&Zec, a uz podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture Srbije, striming platforme Apolon i digitalnog izdavača BLKN.

Luka Bursać (1990) je diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2014. godine. Debitovao je sa filmom Afterparti (2017), mračnom komedijom koja se bavi životom omladine u beogradskom klabingu. Film je osvojio nagradu za najbolji debi na 46. FEST-u, a međunarodnu premijeru imao je na Rejndens festivalu, pored toga što je osvojio nekoliko nagrada na domaćim festivalima. Bursać je režirao i brojne muzičke spotove, kratke filmove i reklame. Videoteka je imala svetsku premijeru na ovogodišnjem 52. FEST-u.

Đ. B.