Vladimir Perović dobitnik priznanja „Petar Lalović“ na 8. VRMDŽA FEST-u

Osmi Internacionalni festival turističkog i ekološkog dokumentarnog filma – VRMDŽA FEST 2024. dodeljuje priznanje „Petar Lalović“ za naročiti doprinos podizanju ekološke svesti na filmu Vladimiru Peroviću, plodnom filmskom i televizijskom reditelju koji je svoj profesionalni život posvetio dokumentarnom i kratkometražnom filmu, a za svoj rad dobio je i više od sto nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

U bogatstvu tema i umetničkih postupaka, ističu se Perovićevi ekološki filmovi, u kojima najčešće pokušava da otkrije gde je početak, a gde kraj disbalansa između čoveka i prirode i kako je malo potrebno da se pokvari uživanje u prirodnim lepotama u ime efemernih ciljeva koji su daleko od opštih interesa društvene zajednice.

U najnovijem dugometražnom dokumentarnom filmu „Planeta Šljivova“ koji je imao svetsku premijeru na 71. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, Perović se, na primeru jednog kompaktnog sela koje funkcioniše kao komuna sa svim obeležjima marljivosti, solidarnosti i duhovne čistote, dotiče i aktuelnih tema koje podrazumevaju ugrožavanje prirodnih potencijala životne sredine i poljoprivrede naspram iskušenja u komšiluku koja podrazumevaju rudnu eksploataciju i zadovoljenja interesa industrije i krupnog kapitala. U ovom upozoravajućem filmu, autor nam poručuje „da zemlju i prirodu treba poštovati!“.

Z. J.