„Za danas toliko“ Marka Đorđevića od 28. marta u bioskopima

Nakon nedavne svetske premijere na 52. FEST-u, film „Za danas toliko“ Marka Đorđevića od 28. marta 2024. stiže na redovni repertoar bioskopa širom Srbije. Film koji odiše toplinom, ljubavlju i radošću za životom donosi priču o jednoj porodici koja je zaljubljena u život, uzdižući realnost iznad tla, terajući tamne oblake vedrinom.

Prema rečima scenariste i reditelja Đorđevića film „Za danas toliko“ namenjen je apsloutno svima i mogu da ga gledaju jednako i deca i odrasli:  „Šarenci ne psuju, ne zato što se prave fini već što to zaista i jesu. Sada kada svuda oko sebe osećamo nervozu i strah poželeo sam da zajedno sa glumcima oživim našu filmsku porodicu Šarenac koja kroz život ide hrabro, bez samosažaljenja, sa vedrinom i željom da jedni druge nasmeju. Likovi filma kada su iznutra toliko preplavljeni osećanjima da se plaše da će ’pući’, puštaju glas i bez obzira na svoje glasovne sposobnosti proizvode prelepe zvukove, ispunjene setom, ali i veseljem poput pesme Kemala Montena Vratio sam se živote, kao glavne muzičke teme filma.“

Porodicu koju bez opterećenja raduju male stvari, na bioskopskom platnu predstavljaju glumci Filip Đurić, Nikola Rakočević, Ivana Vuković, devojčica Miona Pejković, odnosno Moca, Vasa, Višnja i Marta, a sa njima na platnu su i Goran Bogdan i Milica Jovović tumačeći Mocinog kuma Duška i njegovu ćerku Vanju.

Goran Bogdan u filmu Za danas toliko

Marko Đorđević rođen je 1988. u Kragujevcu. Završio je master studije filmske i TV režije na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu, a trenutno je na poslednjoj godini doktorskih studija na pomenutom fakultetu. U okviru Festivala autorskog filma 2019. godine, prikazan je njegov debitantski dugometražni igrani film „Moj jutarnji smeh“ koji na pomenutom festivalu dobija gran-pri „Aleksandar Saša Petrović“, a odmah nakon toga imaće i internacionalnu premijeru na Roterdamskom filmskom festivalu kao i puno uspeha na festivalima u našoj zemlji i inostranstvu.

U svojoj kritici u nedeljniku „Vreme“, Zoran Janković ističe: „Za danas toliko svakako neće izneveriti očekivanja onih koje je očarao Moj jutarnji smeh; jednoglasno ushićenje bilo je evidentno već tokom ’prve rolne’ na festovskoj premijeri; naprosto, Đorđević i u ovom naletu ’baštini’ onu minimalističku, a izrazito rečitu i po film u celini mnogo čime važnim bremenitu poetiku koja je primećena i hvaljena u slučaju njegovog već pomenutog dugometražnog igranog prvenca.“

Jankovićevu kritiku u celini pročitajte ovde.

„Za danas toliko“ je drugi dugometražni Markov film, do sada prikazan jedino na ovogodišnjem FEST-u gde je dobio dve nagrade – Nagradu glavnog žirija za najbolju glumicu koja je pripala Ivani Vuković, i nagradu „Milutin Čolić“ za najbolji srpski film.

 Foto: Jelena Anđelković