Završen prvi deo snimanja dugometražnog igranog filma „Kuća“ u režiji Tanje Brzaković

Juče, 6. jula, završen je prvi deo snimanja novog srpskog dugometražnog igranog filma „Kuča“; film režira Tanja Brzaković, po scenariju koji je napisala sa Hajdanom Baletić. Prvi deo snimanja obavljen je na Staroj planini i u Pirotu, a drugi deo će se odigrati tokom septembra.

Dostupan sinopsis, između, ostalog, otkriva i sledeće: Berlinski penzionisani arhitekta, jugoslovenskog porekla, Jovan, doživljava infarkt. Posle neuspelog ubeđivanja sa ćerkom Anom (55), koja smatra da mu je od sada neophodan život pod medicinskim nadzorom, najbolje u nekom staračkom domu, Jovan se privremeno doseljava u njen dom. Jovan život kod ćerke koristi da se oporavi, ali istovremeno postaje svedok izolovanosti unuka Nikole (22), koji usled  Aspergerovog sindroma sa kojim živi, nema socijalne kontakte i u stalnom je konfliktu sa roditeljima. Nesposoban da uspostavi kontakt sa unukom i svestan stresa u ćerkinom domu, Jovan pristaje da se preseli u starački dom. Ipak, uslov je da pre toga otputuje sa unukom u svoje rodno selo u Srbiji, kako bi prodao zemlju koja mu je ostala u nasledstvo, a za koju je lokalni investitor jako zainteresovan. Nikola nerado pristaje, ali ipak svestan prilike da se makar na neko vreme skloni od preterano brižne majke. Zabrinuta Ana pristaje na očev ultimatum, insistirajući da ih prati lokalna medicinska sestra, Ivana (35), koja će se brinuti o njihovom zdravlju…

Najznačajnije uloge igraju: Miralem Zubčević, David Stanču, Jelena Bosanac, Anica Dobra, Sanja Vejnović, Nika Rozman, kao i glumci iz Pirota: Zoran Živković, Milan Nakov, Aleksandar Aleksić, Danica Mitić.

Miralem Zubčević

Direktor fotografije je Aleksandar Kalezić, scenografkinja je Slobodanka Pilić, kostimografkinja Liljana Petrović. Snimatelj zvuka je Miloš Drobnjaković, a za šminku je zadužena Katarina Milojević.

Aleksandar Kalezić

Film nastaje pod okriljem producentske kuće TALAS FILM iz Beograda, producent je Nebojša Miljković, a izvršna producentkinja je Višnja Nikitin. Nastanak filma „Kuća“ podržao je Filmski centar Srbije.

Tanja Brzaković

Tanja Brazaković je režirala segment „Važno je da si tu“ u sklopu omnibusa „Raskršće“, kao i nemački film (urađen u jednom kadru „Geisterstunde“, a autorka je i dokumentarnih ostvarenja „Jelenin svet“, „Jovica i njegovi zubi“, „Doći će žuti ljudi sa istoka i piti vodu iz Morave“ i „Prizori iz života džukca“ (film je urađen u kombinaciji dokumentarnog i animiranog izraza), kao i kratkometražnih ostvarenja „Volja Božija“, „Home“…, a tu je i scenaristički i rediteljski rad, u saradnji sa Vukom Palibrkom, na kratkom animiranom film naslovljenom „Lupus in Fabula“.

Foto: Bojana Bosanac

Zoran Janković