Film „Što se bore misli moje“ u redovnoj bioskopskoj distribuciji

Svečana premijera filma „Što se bore misli moje“ u režiji Milorada Milinkovića održana je u petak, 15. septembra, u Zastavinoj bašti u Kragujevcu. Projekcija filma, uz prisustvo glumaca i autorske ekipe, upriličena je povodom obeležavanja dvestote godišnjice od rođenja kneza Mihaila Obrenovića. Film „Što se bore misli moje“ snimljen je u produkciji kuće Telekom Srbija i filmske produkcije Bombona, uz podršku Filmskog centra Srbije, a na redovnom repertoaru domaćih bioskopam, u distribuciji kuće MCF – MegaCom Film,  igra od četvrtka, 21. septembra 2023. godine. Pre toga, film je prikazan na festivalima u Nišu („Filmski susreti“) i Beču (Adria Film Fest).

Istorijski i politički triler „Što se bore misli moje“ govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i događajima koji su neposredno prethodili samom tragičnom činu. Film je nastao poscenariju Milorada Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića o jednom od naših najvećih vladara i atentatu koji se 1868. godine dogodio na Košutnjaku. Osim što je film „Što se bore misli moje“ politički triler, prema rečima autora reč je i o ljubavnoj priči koja se osvrće na odnos između Kneza Mihaila i njegove znatno mlađe verenice, Katarine Konstantinović.

Glavna uloga kneza Mihaila Obrenovića poverena je Draganu Mićanoviću, dok ostale uloge istorijskih ličnosti igraju istaknuti srpski glumci Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Nenad Okanović, kao i mlade glumačke uzdanice Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić i drugi. Gumica Jana Ivanović je za ulogu Katarine Konstantinović  nagrađena specijalnim priznanjem žirija na Festivalu  glumačkih ostvarenja „Filmski susreti“ u Nišu.

„U filmu malo mešamo žanrove“, objašnjava Dragan Mićanović. „Imamo ljubavnu priču, koja je vezana za Katarinu. Možete misliti kakav je to skandal bio, em je bila mlađa, em mu je bila rod, ali on je uporno želeo da se oženi njome. Sa druge strane imamo politički triler koji je zahtevna žanrovska forma. Pratimo njegovih poslednjih sedam dana. Nama je ta ideja bila interesantna, a nadam se da će biti i publici.“