Uspostavlja se Nagrada Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film

Upravni odbor Mreže kinoprikazivača Srbije je, na predlog Programskog saveta, ustanovio Nagradu Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film. U razmatranje za ovu nagradu ulaze svi dugometražni igrani filmovi većinski srpske produkcije koji su premijerno prikazani u bioskopima u Srbiji u periodu od 1. januara 2021. do 31. maja 2022. godine, odnosno filmovi koji su namenjeni za bioskopsko prikazivanje i koji su imali svoju prvu zvaničnu projekciju u navedenom periodu (bilo na festivalu, redovnom bioskopskim repertoaru, ili onlajn).

Strukovni žiri za Nagradu Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji srpski film čine svi članovi Mreže kinoprikazivača Srbije (kolektivni, pojedinačni, i počasni), a svaki član Mreže kinoprikazivača Srbije ima pravi da glasa samo jedan put. Članovi žirija će u periodu od 3. do 15. novembra 2022. godine, izvršiti onlajn glasanje i doneti konačnu odluku o najboljem srpskom filmu, po principu bodovanja od 1 do 5.

U slučaju da dva ili više filmova imaju isti broj bodova, oni će ravnopravno poneti Nagradu za najbolji srpski igrani film.

Na preliminarnoj listi filmova koji konkurišu za Nagradu mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film nalaze se ostvarenja:  „Jedini izlaz“, „Lihvar“, „Oaza“, „Živ čovek“, „Nečista krv – Greh predaka“, „Toma“, „Pucnji u Marseju“, „Južni vetar – Ubrzanje“, „Nebesa“, „Kelti“, „Nije loše biti čovek“, „Zlatni dečko“, „Leto kada sam naučila da letim“, „Prolećna pesma“, „Ključ“, „Bilo jednom u Srbiji“, „Mrak“, „Opkoljeni“, „Heroji“, „Heroji radničke klase“, „Strahinja Banović“ i „Ne igraj na Engleze“.

Ukoliko se neki film ne nalazi na listi, a imao svoju prvu zvaničnu projekciju u skladu sa zadatim parametrima, Mreža kinoprikzivača poziva sve zainteresovane (producente, reditelje, distributere…) da prijave svoje filmove najkasnije do 30. oktobra 2022. godine putem elektronske pošte: najfilm@cinemanetwork.rs, i da zajedno sa prijavom dostave dokaze o prikazivanju filma u skladu sa stavomovim u Pravnilniku. Nakon isteka ovog roka i razmatranja prijava od strane Programskog saveta MKS, Upravni odbor MKS utvrđuje skonačnu listu filmova.

Mreža kinoprikazivača Srbije objavila je ovaj Pravilnik i poziv na zvaničnoj internet stranice Mreže kinoprikazivača Srbije – www.cinemanetwork.rs

Pobednik će biti obelodanjen na ceremoniji svečane dodele nagrade, i to za vreme redovne godišnje konferencije Mreže kinoprikazivača Srbije koja će biti održana od 24. do 27. novembra 2022. godine na Mećavniku.