Glumica Milena Božić o radu na „Prvom predskazanju“: „Horor je moj omiljeni žanr!“

„Prvo predskazanje“ („The First Omen“), prednastavak kultnog horora „Predskazanje“ u režiji Ričarda Donera iz 1976. godine, početkom aprila 2024. stiže u svetske i naše bioskope. Glumačku postavu debitantskog filma Arkaše Stivenson, mlade američke rediteljke u usponu, predvode  Neli Tajger Fri, Bil Naj, Sonja Braga i Čarls Dens, a u podeli je – što je za nas posebno zanimljivo – i sprska glumica Milena Božić. Ovo smo iskoristili kao povod za razgovor sa našom glumicom, ljubiteljima sedme umetnosti poznate po efektnim epizodama u serijama „Klan“ i „Crna svadba“.

Na samom početku razgovora, da raščistimo jednu veoma bitnu stvar… Da li voliš horor žanr, i da li si pre snimanja „Prvog predstakazanja“ pogledala sve filmove iz serijala „Predskazanje“?

O, da! Horor je moj omiljeni filmski žanr, obožavam kada se ježim dok ih gledam. I naravno, „Predskazanje“ iz 1976. je „lektira“ za ovaj žanr. Nisam ga gledala pred samo snimanje, ali ranije jesam i često mu se vraćam. Sećam se i rimejka iz 2006. godine, jer sam tada terala mamu da me vodi na premijeru. Nastavci nisu uspeli da postignu snagu izvornika, pa je „Prvo predskazanje“ prilika da se to ispravi.

Nell Tiger Free as Margaret in 20th Century Studios’ THE FIRST OMEN. Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2024 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Kako je došlo do toga da dobiješ ulogu u „Prvom predskazanju“?

Zvao me je Nenad Neša Pavlović koji je radio kasting. Razgovarali smo odmah nakon predstave koju sam odigrala to veče, a ja ga nisam, u tom sveopštem uzbuđenju i zbrci, najbolje čula i razumela. Prvo sam shvatila da sam već dobila ulogu, i dve stvari koje sam čula bile su „horor film“ i „Sonja Braga“, glumica čija sam dva filma letos gledala i zaljubila se u nju. Kada sam shvatila da još ništa nije gotovo, i da prvo treba da snimim kasting i da mi je rok kratak , spremila sam separat, skuvala kafu i snimala do jutra.  U toj sceni za audiciju sam urlala iz sveg glasa –  i to  u pet ujutru, u svojoj kuhinji. Sećam se da je svanulo, a ja sam tek tad poslala svoj snimak. Imala sam jaku motivaciju, jer sam žarko želela da igram mlađu verziju lika koji u filmu tumači Sonja Braga. Kad sam saznala da sam dobila ulogu, pomislila sam kako se meni možda još letos sve „predskazalo“, a da toga nisam bila svesna.

A scene from 20th Century Studios’ THE FIRST OMEN. Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2024 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Na kom jeziku i glumila i sa kojim glumcima si delila kadar na snimanju, imajući u vidu da glumiš u flešbekovima?

Igrala sam na engleskom jeziku , kojim se dosta dobro služim . Negde u to vreme sam snimala još jedan projekat na engleskom, pa nisam imala bojazan kako to zvuči, jer je uspostavljen nekakav kontinuitet. A što se tiče glumaca, nisam ni sa kim iz glavne postave delila kadar, te smo se mimoišli i na snimanju. Bila sam ograničena vremenom i samo sam se upustila u ceo proces. Na setu je bilo jako zabavno, ponavljali smo neke stvari u okviru istog tejka i to mi je bilo novo i dalo mi mogućnosti da se razmahnem i razigram se. U radu su mi pomogli i kostim, scenografija, izgleda samog seta… Sve mi je to omogućilo da „osetim“ lik koji sam tumačila.  A najlepše od svega je bilo što sam od rediteljke dobila punu slobodu i podršku već od prvog susreta.

Milena Božić, foto: Đorđe Bajić

Film je režirala mlada rediteljka Arkaša Stivenson, koji mnogi već predviđaju sjajnu karijeru. Ispričaj mi još nešto o vašoj saradnji…

Ovo je stvarno bilo najlepše snimanje na kom sam bila, prevashodno zbog Arkašinog odnosa prema poslu. Prvo što mi je izgovorila pri upoznavanju jeste da jedva čeka da radimo zajedno, a zatim tu je bila njena podrška na svaki moj predlog tokom rada na scenama u kojima se pojavljujem. Uvek bi me pažljivo saslušala i uzela u razmatranje ono što sam preladlagala. Činilo se da dobro zna šta radi, ali opet bila je otvorena za predloge i fokusirana na glumce, što smatram izuzetno mudrim i zrelim postupcima, jedne mlade rediteljke. Takav pristup mi je dao slobodu, pa samim tim entuzijazam da se i kasnije prilagođavam datim indikacijama.

Sonia Braga as Silvia in 20th Century Studios’ THE FIRST OMEN. Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2024 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Šta možeš da mi ispričaš o svojoj ulozi u filmu „Porodične tajne“ koji je sniman u Crnoj Gori?

Ne znam koliko uopšte smem da ti pričam o ovom projektu…  Zato u najkrećem… U „Porodičnim tajnama“ imam nešto veću ulogu i provela sam dve divne nedelje u decembru 2023. u Crnoj Gori radeći i družeći se sa kolegama iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Bilo mi je interesantno da diskutujem o njihovim stavovima o poslu i posmatram proces pripreme za ulogu u toj velikoj industrijskoj mašineriji, što je zapravo više bilo moje osvešćivanje činjenice o veličini tržišta i konkurenciji koja postoji, pa onda i načinu na koji klasifikuju projekte i prave odabir.

„Prvo predskazanje“ u srpske bioskope stiže 4. aprila 2024. godine.

Sa Milenom Božić razgovarao Đorđe Bajić