Nedeljko Kovačić o monografiji posvećenoj Žiki Mitroviću: „Ova knjiga je vraćanje starog duga“

Promocija monografije „Partizanski vestern Žike Mitrovića“ zakazana je za četvrtak, 30. maj 2024. godine, sa početkom u 18 časova, u beogradskom Delfi kafeu (u okviru knjižare Delfi SKC). Autor ove luksuzne monografije je Nedeljko Kovačić, reditelj i scenarista, koga su gledaoci zavoleli zahvaljujući hit filmu i seriji „Vera“, te gledanim i hvaljenim dokumentarno-igranim serijalima „Jovanka Broz i tajne službe“ i „Drug Marko”.

Na promociji „Partizanskog vesterna Žike Mitrovića“ govoriće Kovačić, kritčar Đorđe Bajić, filmski stvaralac i kritičar Saša Radojević i reditelj Gordan Matić, a razgovor će moderirati kritičar Zoran Janković. U sklopu svojevrsnog „zagrevaja“ za ovaj dugoočekivani događaj, intervjuisali smo Kovačića za sajt Mreže kinoprikazivača Srbije, a sa fokusom na njegovu knjigu koja je objavljena u izdanju Filmskog centra Srbije.

Otkud jedan reditelj u svetu publicistike? I zašto baš Žika Mitrović kao autor koji te je nadahnuo za pisanje?

Reč je pre svega o vraćanju starog duga. Sa Žikom Mitrovićem sam neposredno pred njegovu smrt snimio opsežan razgovor od kog je trebalo da nastane dokumentarac. Sticajem okolnosti, film tad nije nastao, ali iz istraživanja i obimnog sakupljenog materijala nastala je ova monografija, delimično u okviru mojih doktorskih studija.

Monografija
Monografija u knjižari Delfi SKC, foto: privatna arhiva

Mitrović je danas delimično zaboravljen, što je šteta i nepravda koju tvoja knjiga nastoji da ispravi. Koji su glavni aduti ovog svestranog reditelja, šta bi istakao kao najvažnije i najprivlačnije za današnje gledaoce/čitaoce?

Mitrović se kao reditelj formirao pre svega kao filmofil i ljubitelj stripa, a stvarao kao pripovedač klasičnog manira kojem je uvek posetilac bioskopa bio najvažniji kriterijum – što se videlo u kvalitetu i velikoj popularnosti njegovih filmova, tako da je njegov opus u neku ruku blizak svakom današnjem gledaocu koji je ljubitelj klasične kinematografije i stripa.

Koliko je Mitrovićev opus uticao na tvoj filmski rukopis? Šta je to što imate zajedničko, i gde vam se poetike poklapaju?

Odrastao sam, kao i on, uz holivudske filmove i američke stripove, i iz nekog razloga sam uvek pokazivao sklonost ka istorijskim temama, naročito Drugom svetskom ratu – i takođe verujem u ideju kvalitetnog bioskopskog filma namenjenog gledaocu, što je danas relativizovana kategorija.

Izdvoj mi pet najboljih/najvažnijih Mitrovićevih režija koje svaki poklonik filma treba da pogleda, i kratko obrazloži izbor.

„Kapetan Leši“ (1960) – svakako, radi opšte kulture, a i generalne zabavnosti filma.

„Marš na Drinu“ (1964) – bez sumnje jedan od najboljih domaćih ratnih filmova svih vremena.

„Nož“ (1967) – ekonomičan, urbani  B krimić utopljen u pop-kulturu 60-ih.

„Operacija Beograd“ (1968) – stripovski zabavan urbani ratni akcioni film.

„Brat doktora Homera“ (1968) – kao primer autentičnog domaćeg „špageti vesterna“.

Na čemu trenutno radiš, i kako napreduje dokumentarni film posvećen Žiki Mitroviću?

Uključen sam u nekoliko projekata u različitim fazama razvoja – a dokumentarac o Žiki je svakako jedan od njih, nadam se da će biti završen sad neposredno u periodu nakon knjige.

Razgovarao: Đorđe Bajić
Izvor: Mreža kinoprikazivača Srbije